Δίνει το παιδί εξετάσεις; Πώς θα το βοηθήσουμε;

Η εποχή των σχολικών και των Πανελληνίων εξετάσεων είναι μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδος για τους μαθητές αλλά και για τους γονείς. Αυτό συχνά δημιουργεί έντονο άγχος και φόβο, που μπορεί να προκαλέσει ένα σωρό αντιδράσει στα παιδιά: Από δυσκολία στο διάβασμα και εγκατάλειψη της προσπάθειας, αίσθημα μειονεκτικότητας ακόμα και κρίσεις πανικού μέχρι διαταραχές ύπνου, χρόνια κόπωση, προβλήματα διατροφής, εκνευρισμό και εντάσεις στο σπίτι. 
Οι εξετάσεις όμως υπάρχουν και έχουν καλό σκοπό! Δίνεται η ευκαιρία στον μαθητή να κάνει επανάληψη στα όσα έχει μάθει, να δοκιμάσει τις ικανότητες και δυνατότητες του και να αξιολογήσει την προσπάθεια του  σε σχέση με τον εαυτό του και  με τους άλλους.
Μέσα σε όλα αυτά είναι πολύ σημαντικό να προσδιορίσουμε το ρόλο μας ως γονείς και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να είναι πιο ήρεμα και να αποδώσουν καλύτερα. Η σύμβουλος εκπαίδευσης Αθηνά Τσουμάκη, μας δίνει μερικές σημαντικές συμβουλές σχετικά με το ρόλο του γονιού στην προετοιμασία του παιδιού στις εξετάσεις. 
Δεν ξεχνάμε ότι παιδί θα δώσει τον δικό του αγώνα. Εμείς είμαστε συνοδοιπόροι στη δική του πορεία.
Βοηθήστε το παιδί να οργανώσει ένα πλάνο μελέτης 
Ένα σωστό πλάνο προετοιμασίας οργανώνει το χρόνο σε μια αποδοτική ποιότητα διαβάσματος και μειώνει το άγχος. Παράλληλα δείχνει πόσο οι γονείς νοιάζονται για την προσπάθεια των παιδιών τους και έτσι ισχυροποιεί τη σχέση τους. 
Φροντίστε να υπάρχει το κατάλληλο περιβάλλον μελέτης
Το περιβάλλον παίζει ουσιαστικό ρόλο στην συγκέντρωση και την απόδοση των μαθητών. Μπορεί η οικογένεια στο σύνολό της να περιορίσει, για την περίοδο των εξετάσεων, τις πολλές συγκεντρώσεις στο σπίτι, το θόρυβο και τους "πειρασμούς". Όταν ένα μέλος της οικογένειας κάνει μια προσπάθεια οι υπόλοιποι στηρίζουν την προσπάθεια αυτή με το να το αφήσουν να συγκεντρωθεί. 
Την ημέρα των εξετάσεων ξυπνήστε νωρίς και με χαμόγελο και ευχηθείτε στο παιδί "καλή επιτυχία και όλα θα πάνε καλά". 
Φροντίστε την προσωπική υγεία του μαθητή.
Η καλή υγεία του παιδιού είναι η σημαντικότερη παράμετρος για την επιτυχία της προσπάθειά του. Η αποφυγή της έκθεσης σε ανθυγιεινούς παράγοντες, στη ζέστη ή τα ξενύχτια, ο καλός ύπνος, η ψυχική υγεία, η ισορροπία με τις αθλητικές δραστηριότητες διαδραματίζουν εξαιρετικό ρόλο στη μεγιστοποίηση της μαθητικής προσπάθειας για αποδοτικό διάβασμα.
Δώστε έμφαση στην καλή διατροφή για υγεία του μυαλού, της μνήμης και της συγκέντρωσης
Καλό φαγητό, πλούσιο σε θερμίδες υδατανθράκων, πρωτεΐνες, φρούτα, λαχανικά και ξηροί καρποί, βοηθούν τον μεταβολισμό, την ενίσχυση της μνήμης και τη βελτίωση της συγκέντρωσης στη μελέτη της ύλης των εξετάσεων.
Δίνετε απλόχερα ψυχολογική υποστήριξη με ενθάρρυνση
Η συνεχής ενθάρρυνση και τόνωση της αυτοπεποίθησης ότι το παιδί θα τα καταφέρει παίζει κορυφαίο ρόλο στην ψυχολογική ηρεμία και απόδοση. Κακά σενάρια κάνουμε όλοι όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη κατάσταση. Βοηθήστε το παιδί σας να έχει θετική σκέψη και πίστη στο εαυτό του. Να ξέρει ότι είστε δίπλα του όχι να διαβάσετε μαζί αλλά να το στηρίξετε αν χρειαστεί κάτι. Αυτό το "κάτι" μπορεί να είναι απλά μια αισιόδοξη συζήτηση. 
http://www.capital.gr

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων

Πρόστιμα με βάση εισοδηματικά κριτήρια στον νέο ΚΟΚ

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς