Αυξάνονται τα ποσοστά παχυσαρκίας; Ενημερώσου, λάβε δράση τώρα!

pagkosmia hmera paxysarkiasΈως το 2025, 480.000 μαθητές θα είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι, 18.000 θα έχουν διαταραγμένοι ανοχή στη γλυκόζη και 5.000 μαθητές θα πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη


Με αφορμή την Ευρωπαϊκή ημέρα παχυσαρκίας το Σάββατο 19 Μαΐου, στο κείμενο που ακολουθεί θα δούμε ποια είναι τα νεότερα δεδομένα για την παχυσαρκία στη χώρα μας, που οφείλετε το φαινόμενο αυτό και ποια είναι η καταλληλότερη αντιμετώπιση! Μείνετε μαζί μου...
Σήμερα η παχυσαρκία αποτελεί αναμφίβολα μια παγκόσμια επιδημία από την οποία δε θα μπορούσε να ξεφύγει η χώρα μας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας το 21,9% των ενηλίκων που συμμετείχαν σε αυτή ήταν παχύσαρκοι και το 57,1% υπέρβαροι.

Τι συμβαίνει με την παιδική παχυσαρκία;

Ομοίως, η παιδική και η εφηβική παχυσαρκία στη χώρα μας αυξάνονται συνεχώς, σε ποσοστό που αγγίζει το 20,7%. Οι αριθμοί που ακολουθούν στο παρακάτω infographic γίνονται ακόμη πιο ανησυχητικοί.


pagkosmia imera paxysarkias enimerosou lave drasi tora inside

 *στο συγκεκριμένο infographic υπάρχει αριθμητικό σφάλμα στον αριθμό των μαθητών το οποίο έχουμε επισυμάνει και αναμένουμε τη διόρθωσή του.

Ποια είναι τα νεότερα δεδομένα για τους ενήλικες;

Στo infographic που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τι συμβαίνει με την παχυσαρκία στους ενήλικες σε ελληνικό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, έως το 2025 πάνω από 2.4 εκατομμύρια ενήλικες θα είναι παχύσαρκοι, γεγονός που συνοδεύεται από πληθώρα δυσάρεστων συνεπειών για την υγεία όπως φαίνεται παρακάτω.


pagkosmia imera paxysarkias enimerosou lave drasi tora aggliko

Ωστόσο, και σε παγκόσμιο επίπεδο οι αριθμοί όπως θα δείτε στη συνέχεια κρουούουν σίγουρα το καμπανάκι του κινδύνου για την υγεία!


pagkosmia imera paxysarkias enimerosou lave drasi tora main ellhniko

Που οφείλεται το φαινόμενο της παχυσαρκίας;

Η παχυσαρκία είναι μια πολυπαραγοντική νόσος στην οποία μπορεί να εμπλέκονται περιβαλλοντικά αίτια όπως ο σύγχρονος τρόπος ζωής, ψυχολογικά αίτια όπως το συναισθηματικό φαγητό, ορμονικά αίτια όπως διαταραχές στη λειτουργία του θυρεοειδή, ακόμη και κληρονομικότητα. Ωστόσο, ακόμη κι αν όλοι οι παραπάνω λόγοι συνυπάρχουν, ένα είναι το σίγουρο...
«Η παχυσαρκία δε μπορεί να εμφανιστεί παρά μόνο εάν υπάρχουν λανθασμένες διατροφικές συνήθειες σε συνδυασμό με έναν καθιστικό τρόπο ζωής».
Έτσι, η κύρια αιτία της παχυσαρκίας είναι το ενεργειακό ισοζύγιο.
Τι εννοώ με αυτό;
Όταν οι θερμίδες δηλαδή που προσλαμβάνουμε μέσω της τροφής είναι περισσότερες από αυτές που καταναλώνουμε τότε το σωματικό βάρος αρχίζει και αυξάνεται κι αν αυτό συμβαίνει παρατεταμένα μπορεί να οδηγήσει σε υπερβάλλον βάρος και παχυσαρκία.

Ποια είναι η λύση στην παχυσαρκία;

Για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας η λύση βρίσκεται στην αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς και στην αύξηση της σωματικής δραστηριότητας.
Τι να κάνετε;

Υιοθετείστε μια ισορροπημένη διατροφή

Η διατροφή σας πρέπει να είναι βασισμένη στις αρχές της μεσογειακής διατροφής, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια και ελαιόλαδο. Αποφύγετε, τις δίαιτες «express» στις οποίες η θεαματική απώλεια βάρους προέρχεται κυρίως από απώλεια μυϊκού ιστού και συνοδεύεται από θεαματική επαναπρόσληψη του βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα και μείωση του μεταβολισμού.
Ακολουθώντας μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή δίνετε εσείς το παράδειγμα στα παιδιά σας και τους δείχνετε το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν.

Βάλτε τη φυσική δραστηριότητα στη ζωή σας

Εντάξτε αρχικά 10 -20 λεπτά μέτριας έντασης αερόβια δραστηριότητα την ημέρα και σταδιακά αυξήστε το χρόνο στα 45 λεπτά ημερησίως για τουλάχιστον 5 μέρες την εβδομάδα. Το περπάτημα αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για να ξεκινήσετε! Ενθαρρύνετε τα παιδιά να σας ακολουθήσουν και να συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες. Βάλτε τα αθλητικά σας σήμερα κιόλας...!

Να θυμάστε...

Η παχυσαρκία αποτελεί το έδαφος για την ανάπτυξη μίας πληθώρας κινδύνων για την υγεία! Η σωστή διατροφή και η άσκηση αποτελούν το μυστικό της επιτυχίας. Ενημερωθείτε και απευθυνθείτε στους ειδικούς για να σας καθοδηγήσουν. Μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα οδηγούν σε μεγάλα αποτελέσματα! Η κατάλληλη ώρα για αλλαγή είναι τώρα...

του Πάρη Παπαχρήστουτου Κωνσταντίνου Μπακόπουλου

 mednutrition.gr 
Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων

Πρόστιμα με βάση εισοδηματικά κριτήρια στον νέο ΚΟΚ

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς