10 περίεργα πασχαλινά έθιμα ανά τον κόσμο

Μπορεί στην Ελλάδα το Πάσχα να είναι μία σημαντική εορτή της ορθοδοξίας, που συμβολίζει την Ανάσταση του Θεανθρώπου και συνοδεύεται με τεράστιες ποσότητες φαγητού (ψητό κατσίκι στη σούβλα, κόκκινα αβγά) και φυσικά πολύ χορό, αλλά σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη οι παραδόσεις του Πάσχα κρύβουν πολλές παραξενιές. Άραγε, τι σχέση να έχουν τα παρακάτω έθιμα με την γιορτή του Πάσχα;

Δείτε 10 από τα πιο περίεργα πασχαλινά έθιμα που υπάρχουν σε όλο τον πλανήτη!

1. Τσεχία- Ουγγαρία-Σλοβακία: Το «ξύλο» είναι υγεία.
Ένα από τα πιο περίεργα έθιμα του Πάσχα συμβαίνει στην Τσεχία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία. Η παράδοση προστάζει οι άνδρες να μαστιγώνουν τις γυναίκες τους τη Μεγάλη Δευτέρα. Αφού τις βρέξουν με μπόλικο νερό, έπειτα τις μαστιγώνουν με χειροποίητα μαστίγια, φτιαγμένα από ιτιά και διακοσμημένα με κορδέλες στα άκρα τους. Το μαστίγωμα έχει συμβολική σημασία. Σύμφωνα με το θρύλο, οι γυναίκες μαστιγώνονται από τους συζύγους τους, ώστε να διατηρούν την ομορφιά και την υγεία τους την επόμενη χρονιά. Μπρος στα κάλλη, τι είναι ο πόνος; Όχι τι; Τώρα βέβαια, κατά πόσο συμβαδίζει αυτή η παράδοση με το Πάσχα αυτό καθεαυτό, δεν είμαι σε θέση να το ξέρω. Αυτό όμως που ξέρω με ακρίβεια, είναι ότι κάποιος μισογύνης θα έβαλε την ιδέα, η οποία και ευδοκίμησε σε μία πατριαρχική περιοχή του πλανήτη, όπως τα Βαλκάνια.

2. Φινλανδία: Εκεί που βγαίνουν έξω οι δαίμονες!
Στη Φινλανδία τα παιδιά μασκαρεύονται και ζητιανεύουν στους δρόμους, ενώ στα χέρια τους κρατούν δύο μπαγκέτες. Στην δυτική μάλιστα Φινλανδία, τα πυροτεχνήματα είναι το κέντρο της προσοχής. Η παράδοση έχει και εδώ συμβολική σημασία, αφού σκοπός των κρότων και των πυροτεχνημάτων είναι να τρομάξουν τις μάγισσες που περιφέρονται ελεύθερες στο χρονικό διάστημα μεταξύ Μεγάλης Παρασκευής και Μεγάλου Σαββάτου.
3. Ισπανία: Ο χορός του… θανάτου!
Τη Μεγάλη Τρίτη στην Ισπανία λαμβάνει χώρα ένας παραδοσιακός χορός, ο γνωστός ως χορός του θανάτου, μέσα στα στενά μεσαιωνικά σοκάκια. Κάθε άτομο που παίρνει μέρος στο χορό είναι μασκαρεμένο. Στο τέλος η παρέλαση καταλήγει σε μια πελώρια συγκέντρωση μασκαρεμένων σκελετών που κρατούν στα χέρια τους κουτιά γεμάτα στάχτη. Ο χορός αρχίζει τα μεσάνυχτα και συνεχίζεται για τρεις ώρες, μέχρι τις τρεις το πρωί που τα φαντάσματα προκαλούν την Αγία Τριάδα… Περίεργο;

4. Γαλλία: Ομελέτα να φάνε και οι κότες!
Λιγότερο παράξενο είναι το έθιμο που τελείται στην πόλη Χοξ της Γαλλίας. Περισσότερα από 4.500 αβγά χρησιμοποιούνται για την παρασκευή μιας γιγαντιαίας ομελέτας, η οποία προορίζεται να σιτίσει 1.000 άτομα. Το ψήσιμο γίνεται στην κεντρική πλατεία της πόλης και το γιορτινό κλίμα είναι μοναδικό…

5. Ελβετία: Το άγιο νερό.
Σε ολόκληρη την Ελβετία, αλλά ιδιαίτερα στα μικρά χωριά, οι ντόπιοι μετατρέπουν τις βρύσες τους σε «πασχαλινά πηγάδια». Πιο συγκεκριμένα, βάφουν τις όψεις των πηγών και τοποθετούν λουλούδια για τη διακόσμησή τους. Σκοπός είναι να γιορτάσουν το συμβολισμό του νερού αλλά και τη σημασία του για τις ξηρές περιοχές των Άλπεων.
6. Γερμανία: Ανακύκλωση των χριστουγεννιάτικων δέντρων.
Από την παραγωγή στην κατανάλωση, αλλά και στην ανακύκλωση. Στη Γερμανία η παράδοση προβλέπει την καύση των χριστουγεννιάτικων δέντρων την περίοδο του Πάσχα. Συμβολίζει την νίκη της όμορφης και ηλιόλουστης άνοιξης έναντι των κρύων και γκρίζων ημερών του χειμώνα.

7. Λετονία: Τσούγκρισμα αβγών με συνέπειες!
Το παραδοσιακό έθιμο του τσουγκρίσματος αβγών επικρατεί και στη Λετονία, με τη μικρή διαφορά ότι αναδεικνύεται σε ένα παιχνίδι για γερά νεύρα… Οι παίκτες δένουν τα ημι-βρασμένα αβγά σε μια κλωστή και τα τσουγκρίζουν από απόσταση. Νικητής, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι αυτός που θα σπάσει το αβγό του αντιπάλου του, ωστόσο ο χαμένος έχει να πληρώσει… το λογαριασμό του καθαριστηρίου!
8. Βρετανία: Το φιλί «βασανιστήριο».

Στην πόλη Χάνγκερφορντ οι νεοδιορισμένοι αστυνομικοί καλούν όλους τους άνδρες στο Δημαρχείο της πόλης, σφυρίζοντας ένα χαρακτηριστικό σύνθημα με τη σφυρίχτρα τους. Δύο άντρες επιλέγονται να παρελάσουν σε όλη την πόλη μοιράζοντας πορτοκάλια στις διερχόμενες κυρίες. Σε αντάλλαγμα παίρνουν ένα φιλί! Αναρωτιέμαι αν υπάρχουν άνδρες που δεν θέλουν να συμμετέχουν στην παρέλαση αυτή! Όχι αναρωτιέμαι…

9. Βερμούδες: Το πέταγμα του χαρταετού.
Τη Μεγάλη Παρασκευή, στο βρετανικό υπερπόντιο έδαφος των Βερμούδων οι κάτοικοι πετάνε πολύχρωμους χαρταετούς, συμβολίζοντας την Ανάληψη του Χριστού στον ουρανό. Η ιστορία λέει ότι ο δάσκαλος χρειαζόταν ένα απλό αλλά διαρκές σύμβολο για να βοηθήσει τους μαθητές του να κατανοήσουν την Ανάληψη. Έτσι, έφτιαξε έναν χαρταετό, τον διακόσμησε με την εικόνα του Χριστού και τον πέταξε στον ουρανό. Έκτοτε τηρείται πιστά κάθε χρονιά.

10. Πολωνία: Το μεγαλύτερο μπουγέλο!
Στην Πολωνία κατά τη διάρκεια του Πάσχα καλό θα είναι να έχετε μαζί σας… μια πετσέτα, μια ομπρέλα ή ένα αδιάβροχο και σίγουρα ρούχα για να αλλάξετε! Ειδικότερα, τη Δευτέρα του Πάσχα, όπου λαμβάνει χώρα ένα περίεργο έθιμο, το λεγόμενο Smingus-dyngus, το οποίο εφαρμόζεται ήδη από τον 15ο αιώνα! Κατά την τέλεσή του τα αγόρια μπουγελώνουν τα κορίτσια! Ανάθεμα και αν κάνουν Πάσχα οι γυναίκες στα περισσότερα μέρη του κόσμου. Και αυτές οι δύσμοιρες με τα «πάθη» που περνάνε και τον σεξιστικό «γολγοθά» που ανεβαίνουν, περιμένουν μια ανάσταση και απαλλαγή από τα δεινά…
Οι δικές μας πάντως εδώ στην Ελλάδα, καλά περνάνε. Να βλέπουν λοιπόν τι γίνεται στις άλλες χώρες του κόσμου, και να μην παραπονιούνται για το τι θα φορέσουν την μέρα της Ανάστασης, ή στο κέντρο που θα βγουν, γιατί ο αμέσως επομένως ταξιδιωτικός πασχαλινός προορισμός που θα επισκεφτούν, θα είναι η Ουγγαρία, μήπως με το μαστίγιο συνέλθουν λίγο και δουν τι είναι και τι δεν είναι σημαντικό.


Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων

Πρόστιμα με βάση εισοδηματικά κριτήρια στον νέο ΚΟΚ

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς