Η κλιματική αλλαγή αυξάνει… την εγκληματικότητα

Μια μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό για περιβαλλοντικά θέματα «Journal of Environmental Economics and Management» ισχυρίζεται πως η αύξηση της θερμοκρασίας που θα επιφέρει η κλιματική αλλαγή, θα επηρεάσει αρνητικά και την εγκληματικότητα!

Πιο συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Μάθιου Ράνσον συσχέτισε στοιχεία από τη βάση εγκληματικότητας του FBI για τα έτη 1980 – 2009, με ημερήσια μετεωρολογικά στοιχεία για την ίδια περίοδο, προκειμένου να διαπιστωθεί με ποιό τρόπο τα περιστατικά παραβατικότητας κυμαίνονται ανάλογα με τις αυξομειώσεις της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος.

Έτσι, δημιουργήθηκε ένα μαθηματικό στατιστικό μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο αν υϊοθετήσουμε το μέσο σενάριο και δεχθούμε ότι η θερμοκρασία της Γης θα αυξηθεί κατά 2,8 βαθμούς ως το 2100, τότε η εγκληματικότητα εκτιμάται ότι θα αυξηθεί από 0,5% έως 3,1%, ανάλογα με το είδος της παράβασης.

Παρ’ όλο που το ποσοστό φαντάζει μικρό, οι αριθμοί μόνο και μόνο για τις ΗΠΑ λένε κάτι διαφορετικό.

Η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει σε 22.000 περισσότερους φόνους, 180.000 παραπάνω βιασμούς, 1,2 εκατ. περισσότερες σοβαρές επιθέσεις και άλλες 2,3 εκατ. πιο απλές, 260.000 παραπάνω ληστείες, 1,3 εκατ. πρόσθετες διαρρήξεις και 2,2 εκατ. επιπλέον κλοπές.

Μάλιστα, η σχέση θερμοκρασίας και εγκληματικότητας έχει ερευνηθεί εδώ και χρόνια και οι επιστήμονες έχουν βρει ενδείξεις πως οι πιο ζεστές ημέρες ευνοούν την παραβατική συμπεριφορά, χωρίς πάντως κανείς να μπορεί να πει με βεβαιότητα γιατί αυτό συμβαίνει.



Ενδεχομένως το κρύο και η κακοκαιρία, που αναγκάζουν τους ανθρώπους να κλειδαμπαρώνονται στα σπίτια τους, αποθαρρύνουν μερικούς κακοποιούς, όπως τους κλέφτες, ενώ από την άλλη ένας ζεστός καιρός ενθαρρύνει τις κοινωνικές επαφές και συνεπώς την πιθανότητα να συμβούν παρεκτροπές.

Τέλος, το ζεστό κλίμα πιθανώς επιδρά αρνητικά στη φυσιολογία μερικών τουλάχιστον ανθρώπων, κάνοντάς τους πιο επιθετικούς.


Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Πουταχίδου Όλγα Υποψήφια Περιφερειακοί Σύμβουλος της ΠΕ Κοζάνης με τον Γιώργο Κασαπίδη