Vlog: Μάθε τι είναι και από που ξεκίνησε!

Ακούς συνέχεια τη λέξη "vlog" και δεν ξέρεις τι είναι, αλλά ντρέπεσαι να ρωτήσεις; Σε καταλαβαίνω! Μόλις ήρθες στο κατάλληλο μέρος!!!
Θα σας πω μία ιστορία, για το πως έμαθα, τι είναι το vlog!
Σας έχει τύχει ποτέ, να αισθάνεστε εντελώς ανενημέρωτοι για κάποιο θέμα, που οι γύρω σας δέιχνουν, να γνωρίζουν σαν να μιλάμε για την Άλφα-βήτα; Να ακούτε γύρω σας συνεχώς νέες λέξεις και να μην τις αναγνωρίζετε; Θα σας πω τι έπαθα εγώ!

‘Ενα συνηθισμένο απόγευμα στον Πειραιά…

Είχα βγει για ένα τσάι με μία πολύ καλή μου παιδική φίλη, που πάντα ό,τι νέα μόδαυπάρχει, «τσουπ» εκεί πρώτη, να ξέρει τα πάντα γι’ αυτήν και εγώ να απορώ με τι κάθεται και ασχολείται!
Μέχρι που εκείνη την ημέρα, λοιπόν, πραγματικά αισθάνθηκα πως δεν έχω ιδέα τι συμβαίνει στον κόσμο! Ακούω, που λέτε, από την δίπλα παρέα ένα παιδί, να λέει: «Θα κάνω post to tweet της Μαρίας  με το hashtag, που ξεκίνησε στο vlog της από το insta και θα σε κάνω tag. Α! έλα να βγάλουμε και ένα story για το face να το δουν τα παιδια!»  και λέω στην φίλη μου: » Τι είπε το παιδί; πνίγηκε;» και δεν έκανα πλάκα! Πέρα από το insta και το Face δεν είχα καταλάβει λέξη…!!!
Και να μου απαντάει η φίλη μου » Μα που ζεις πια; Γιατί είσαι τόσο στον «κόσμο» σου;  Δεν ακολουθείς καθόλου τα trends της εποχής και κάποια στιγμή – αχ, το άκουσα και αυτό- θα θεωρήσε κοινωνικά και τεχνολογικά α ν α λ φ ά β η τ η !«  Να πίνω μία γουλιά – για να ηρεμήσω- και να λέω από μέσα μου, «έτσι είσαι… θα σου δείξω εγώ! Δεν ξημεροβραδιαζόμουνα εγώ κυρία μου για τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά, για να με πουν αμόρφωτη, επειδή δεν ξέρω τι είναι το tweet και το hashtag! Θα τα μάθω όλα!!!» . Έτσι και έκανα…

Τι είναι το Vlog

Ξεκίνησα, λοιπόν, το βράδυ «μελέτη». Τα βρήκα κουτσά στραβά όλα. Αυτό, όμως, που δεν μπόρεσα να χωνέψω με τίποτα, ήταν το vlog! Το vlog, λοιπόν, είναι κατά κάποιον τρόπο σαν τα  blog. Η διαφορά είναι, πως το άτομο πλέον δεν γράφει τα νέα του και τα ανεβάζει στο διαδικτυακό του ημερολόγιο, αλλά βιντεοσκοπεί την καθημερινότητά του και την δημοσιεύει σε διαδικτυακές πλατφόρμες, για να μπορεί, να την παρακολουθήσει το κοινό, που τον ακολουθεί. Η δημοφιλέστερη πλατφόρμα με vloggers είναι φυσικά το Youtoube.

Από που ξεκίνησε;

Στις 2 Ιανουαρίου 2000, ο Adam Kontras δημοσίευσε ένα βίντεο δίπλα σε μια καταχώρηση στο blog του, με στόχο να ενημερώσει τους φίλους και την οικογένειά του σχετικά με την μετακομισή του στο Λος Άντζελες, κατακτώντας- χωρίς να το ξέρει- την πρώτη θέση σε αυτό που αργότερα θα ονομαστεί ως vlog.  Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, ο Adrian Milesδημοσίευσε ένα βίντεο για την αλλαγή του κειμένου σε μια ακίνητη εικόνα, φτιάχνοντας τον όρο vog για να αναφερθεί στο video blog του.  Το 2004, ο Steve Garfield ξεκίνησε το δικό του video blog και δήλωσε πως εκείνο το έτος αποτελεί  «το έτος του βίντεο blog»

Ως κοινωνικό φαινόμενο

Προσωπικά δεν ξέρω τι να πρωτοσχολιάσω σε μία τέτοια κοινωνική τάση. Θα πρότεινα, πάντως, πριν την κρίνεις αρνητικά και επιφανειακά ως φαινόμενο, να αναλογιστείς τους λόγους που εμφανίστηκε! Τίποτα δεν εμφανίζεται, αν δεν υπάρχει κάποια άλλη κοινωνική ανάγκη που προσπαθεί να «καλύψει«.
Είναι εμφανές, πως η νέα γενιά παιδιών επιζητά ολοένα και περισσότερους τρόπους εξωτερίκευσης της προσωπικής τους ζωής. Τρόπους να βγουν προς τα έξω και να δει ο κόσμος τι κάνουν! Μεγαλωμένα σε μία εποχή, που οι φωτογραφίες και τα βίντεο, αποτελούν δεδομένη πραγματικότητα. Σχεδόν επιβεβλημένη θα έλεγα, αν αναλογιστούμε από τι ηλικία τα παιδιά πλέον, είναι ενεργοί χρήστες στα διάφορα social media.
Και κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να εξετάσουμε μόνο του λόγους που κάποιος θα ξεκινήσει να κάνει vlog. Είναι σημαντικό να σκεφτούμε και τους λόγους, που κάποιος – ειδικά οι έφηβοι– επιθυμούν να παρακολουθούν σειρές vlog.
Άλλα παιδιά ταυτίζονται με τον/την vlogger. Άλλα παιδιά ταξιδεύουν μαζί του/ της και άλλα ζουν μία ζωή που επιθυμούν, αλλά νιώθουν, πως δεν θα μπορέσουν να έχουν ποτέ.
Νομίζω πως το vlog αποτελεί μία κοινωνική τάση, που αξίζει να εξεταστεί για δάφορους λόγους.
Αν θέλετε να παρακολουθήσετε παραδείγματα vlog: 
Οι πιο γνωστοί vlogger του εξωτερικού είναι οι εξής:
1. https://www.youtube.com/user/RomanAtwoodVlogs
2. https://www.youtube.com/user/caseyneistat
3. https://www.youtube.com/channel/UCG8rbF3g2AMX70yOd8vqIZg

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Πουταχίδου Όλγα Υποψήφια Περιφερειακοί Σύμβουλος της ΠΕ Κοζάνης με τον Γιώργο Κασαπίδη