Γιατί ο κατάλληλος σύντροφος για μας μπορεί να μην είναι ο τύπος μας;

Γιατί ο κατάλληλος σύντροφος για μας μπορεί να μην είναι ο τύπος μας;Όσον αφορά στο ζήτημα της αναζήτησης συντρόφου, πολλοί από εμάς έχουμε έναν «τύπο»- ένα ιδανικό πακέτο χαρακτηριστικών που θα θέλαμε να βρούμε.  Φυσικά, είμαστε όλοι ελεύθεροι να επιθυμούμε ό,τι θέλουμε σε έναν σύντροφο, αλλά όταν τελικά θέλουμε να ξεκινήσουμε μια πραγματική σχέση, οι περισσότεροι είμαστε περιορισμένοι: όταν επιλέγετε έναν/μια σύντροφο, εκείνος ή εκείνη πρέπει επίσης να σας επιλέξει και δεν υπάρχει εγγύηση ότι ο τύπος του ατόμου που έλκεται από εσάς αποτελεί επίσης τον ιδανικό σας τύπο.

Για πολλά χρόνια, οι επιστήμονες που μελετούσαν το ζήτημα της επιλογής συντρόφου υπέθεταν ότι οι προτιμήσεις αντανακλώνται στις επιλογές- δηλαδή, καταλήγουμε με συντρόφους που διαθέτουν χαρακτηριστικά που βρίσκουμε ελκυστικά. Άλλα άλλοι ερευνητές έχουν προτείνει ότι τελικά είμαστε τόσο περιορισμένοι στις επιλογές, που είναι πιθανό οι προτιμήσεις μας να σχετίζονται ελάχιστα με αυτές.

Λίγα χρόνια πριν, εγώ και οι πρώην συνάδελφοί μου στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια συγκεντρώσαμε μια ομάδα ζευγαριών για να εξετάσουμε ποια από αυτές τις υποθέσεις τελικά αληθεύει. Βρήκαμε ότι, ναι, οι προτιμήσεις των ανδρών και των γυναικών για την εξωτερική εμφάνιση του προσώπου ταιριάζουν με την εμφάνιση των συντρόφων τους. Αυτή η έρευνα αποτέλεσε ένα ικανοποιητικό πρώτο βήμα, αλλά ίσως έχετε ήδη εντοπίσει ένα πρόβλημα: ίσως μόλις ξεκινήσουμε μια σχέση με κάποιον, αλλάζουμε τις προτιμήσεις μας για να ταιριάζουν με τα χαρακτηριστικά τους. Για παράδειγμα, μπορεί να προτιμάτε έναν/μια σύντροφο με ξανθά μαλλιά, αλλά αφού ξεκινήσετε μια σχέση με ένα μελαχρινό άτομο, η προτίμηση για τα σκούρα μαλλιά αλλάζει.

Αν ρωτήσουμε για τις προτιμήσεις τους μόνο αφού εισέλθουν σε μια σχέση, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το αν αυτές τους οδηγούν στην επιλογή συντρόφου ή αν προκαλούνται από την επιλογή του συντρόφου.

Τι θέλετε και τι έχετε
Πρόσφατα, μια ομάδα ψυχολόγων από το πανεπιστήμιο του Goettingen ερεύνησε αυτή την ερώτηση. Η Tanja Gerlach και οι συνάδελφοί της ρώτησαν περίπου 750 ελεύθερα άτομα ποιες είναι οι προτιμήσεις τους. Ύστερα, πέντε μήνες μετά, οι εθελοντές επικοινώνησαν και πάλι. Μέχρι εκείνη την περίοδο, περίπου το ένα τρίτο των εθελοντών είχαν ξεκινήσει μια σχέση. Οι υπόλοιποι ήταν ακόμα ελεύθεροι. Όλοι οι εθελοντές ανέφεραν τις προτιμήσεις τους για δεύτερη φορά. Επιπλέον, οι εθελοντές που είχαν σύντροφο αξιολόγησαν τη σχέση τους σε διάφορα χαρακτηριστικά.

Η Gerlach βρήκε ότι οι προτιμήσεις των εθελοντών στην αρχή της έρευνας ήταν παρόμοιες με τα χαρακτηριστικά των συντρόφων τους στο τέλος της έρευνας. Επομένως, η προτίμηση φάνηκε να διαμορφώνει την επιλογή. Οι εθελοντές που ήθελαν συντρόφους σωματικά ελκυστικούς, είχαν υψηλό στάτους ή πρόσβαση σε πόρους ή ήταν άνετοι και πνευματώδεις, είχαν την τάση να βρίσκουν συντρόφους που κατείχαν αυτά τα χαρακτηριστικά.

Δεν υπήρχε μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα φύλα, αν και ένας άντρας που επιθυμούσε μια εμφανίσιμη σύντροφο ήταν πιο πιθανό να βρει κιόλας. Η επιθυμία των γυναικών για ελκυστικό σύντροφο ήταν λιγότερο προβλέψιμη ως προς την ελκυστικότητα των πραγματικών τελικά συντρόφων, ίσως επειδή οι γυναίκες είχαν μεγαλύτερη τάση για συμβιβασμό ως προς την εξωτερική εμφάνιση σε σχέση με άλλα χαρακτηριστικά.

Αλλά οι προτιμήσεις αλλάζουν με τον καιρό. Η Gerlach και οι άλλοι συνάδελφοί της βρήκαν ότι οι εθελοντές, που είχαν ξεκινήσει μια σχέση ήταν πιο πιθανό να έχουν αλλάξει τις προτιμήσεις τους απ’ ότι οι εθελοντές που παρέμεναν ελεύθεροι. Ίσως εκείνοι που τελικά μπήκαν σε μια σχέση χαμήλωσαν τα στάνταρ τους;

Επιπλέον ανάλυση αποκάλυψε ότι οι εθελοντές που ξεκίνησαν μια σχέση με ένα άτομο που δεν εκπλήρωνε το ιδανικό «πακέτο» τους έτειναν να χαμηλώνουν τα στάνταρ τους, για να ταιριάξουν με του/της συντρόφου τους. Εντούτοις, τα άτομα που ήταν αρκετά τυχερά και έμειναν με κάποιον που εκπλήρωνε όλα τα αρχικά τους στάνταρ δεν αύξησαν τα στάνταρ τους στον ίδιο βαθμό. Αν βρούμε έναν σύντροφο πέρα από τα πιο τρελά μας όνειρα, ίσως πειθόμαστε ότι είναι ο ιδανικός.

Έτσι, φαίνεται ότι και οι δύο σχολές σκέψης είναι κατά κάποιο τρόπο σωστές. Επηρεάζουν οι προτιμήσεις μας την επιλογή συντρόφου; Ναι. Αλλά η επιλογή συντρόφου επηρεάζει τις προτιμήσεις μας; Και πάλι ναι.

Όπως κι εγώ, μπορεί να το βρείτε αυτό καθησυχαστικό. Είναι πιθανό να βρούμε έναν/μια σύντροφο που βρίσκεται κοντά στο ιδανικό για εμάς και αφού η σχέση ξεκινήσει, είμαστε διατεθειμένοι να τον/τη δούμε μέσα από άλλα μάτια, προσαρμόζοντας τον «τύπο» μας για να ταιριάζει περισσότερο. Μήπως αυτό είναι πραγματικός έρωτας;

Robert Buriss, Ph. D., εξελικτικός ψυχολόγος

http://enallaktikidrasi.com 

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Πουταχίδου Όλγα Υποψήφια Περιφερειακοί Σύμβουλος της ΠΕ Κοζάνης με τον Γιώργο Κασαπίδη