ΒΙΝΤΕΟ ΑΝΑΤΡΙΧΙΛΑΣ: Ελληνόπουλα μέσα στην Τουρκία μιλούν Ελληνικά και χορεύουν περήφανα ποντιακούς χορούς (Βίντεο)

Του Κίμωνα Χαραλάμπους

Την ώρα που στα σχολεία της χώρας επιχειρείται αλλοίωση της ιστορίας, της γλώσσας, της πίστης ακόμα και της βιολογίας, υπάρχουν μέρη που αντιστέκονται, εντός και εκτός σημερινής Ελλάδας.

Σε όλα τα δημοτικά σχολεία του Κιλκίς χαρίστηκε από την φιλόλογο και δασκάλα ποντιακής διαλέκτου των Ελλήνων, Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου και από τον πατέρα της, εκπαιδευτικό Νίκο Κωνσταντινίδης, ένα βιβλίο-εργαλείο για εκπαιδευτικούς στη διδασκαλία των θεμάτων τοπικής ιστορίας, και συγκεκριμένα της Γενοκτονίας των Ποντίων, αλλά ταυτόχρονα ερέθισμα και κίνητρο για μαθητές να ανιχνεύσουν και να ανακαλύψουν τα χνάρια των προγόνων τους!!!

Το τελευταίο τους βιβλίο, με τίτλο «Οι ρίζες μας», κοσμεί από την Πέμπτη τις βιβλιοθήκες των εννέα δημοτικών σχολείων της πόλης του Κιλκίς.

«Ως εκπαιδευτικοί τόσο εγώ όσο και η κόρη μου θεωρήσαμε καλό να φτάσει το βιβλίο μας στα σχολεία του Κιλκίς [προσφυγικός νομός, με έντονο το ποντιακό στοιχείο] για να μάθουν οι μαθητές για την προέλευση των προγόνων τους, για τα ήθη και τα έθιμά τους, για την παράδοση και την ιστορία τους», ανέφερε ο Νίκος Κωνσταντινίδης στο pontos-news.gr.

Όπως αναφέρεται, «την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου οι συγγραφείς επισκέφτηκαν τα γραφεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς και συναντήθηκαν με τους διευθυντές των δημοτικών σχολείων έχοντας μια άκρως εποικοδομητική συζήτηση. Κατά την διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε το περιεχόμενο του βιβλίου και οι ιστορικές μαρτυρίες για τη Γενοκτονία των Ποντίων που εμπεριέχει το βιβλίο. Μάλιστα οι διευθυντές των σχολείων απηύθυναν ανοιχτή πρόσκληση στους συγγραφείς να επισκεφτούν τα σχολεία ώστε να μιλήσουν για τη Γενοκτονία των Ποντίων και για το βιβλίο τους στα παιδιά».

«Εύχομαι την πράξη μας να την μιμηθούν και άλλοι, και οι βιβλιοθήκες των σχολείων του νομού μας να γεμίσουν με βιβλία με παρόμοιο περιεχόμενο», τόνισε ο Ν. Κωνσταντινίδης στην ενημερωτική ιστοσελίδα των Ποντίων.

Ευτυχώς που υπάρχουν τέτοιες πρωτοβουλίες, προκειμένου να γνωρίζουμε την ιστορία των Ελλήνων, οι οποίοι ζουν ακόμα υπό κατοχή στην σημερινή Τουρκία αλλά ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΝ!

Δείτε το παρακάτω βίντεο από Δημοτικό Σχολείο στο Σαράχο, του νομού Τραπεζούντας, όπου μίλησαν ελληνικά ποντιακής διαλέκτου με τους μαθητές. κρυπτοχριστιανούς ή εξισλαμισμένους, και χόρεψαν ποντιακά. Γιατί οι πατρίδες είναι αλησμόνητες, ΟΧΙ χαμένες




Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων

Πρόστιμα με βάση εισοδηματικά κριτήρια στον νέο ΚΟΚ

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς