Πως ένας Πόντιος, έθεσε σε τροχιά τον πρώτο ρωσικό νανοδορυφόρο

Ένας διαπρεπής Έλληνας, ο εκ Πόντου Φιοντόρ Γιουτσίχιν – (Θεόδωρος Γραμματικόπουλος), ένας πολίτης, όχι μόνο του κόσμου, αλλά γνώριμος του διαστήματος, έθεσε σε τροχιά τον πρώτο ρωσικό νανοδορυφόρο, και έκανε ένα άλμα στην επιστήμη.

Ο Θεόδωρος Γραμματικόπουλος, είναι από μητέρα Έλληνας και από πατέρα Ρώσος. Την ελληνική καταγωγή του την είχε πάντοτε στην καρδιά του και δεν είναι τυχαίο, που αν και Ρώσος πολίτης και πηγαίνοντας στο διάστημα με τη ρωσική αποστολή, μετέφερε την ελληνική σημαία στο διάστημα, ως ελάχιστο δείγμα της δικής του συνεισφοράς σε αυτό που λέει η καρδιά του. Οι παππούδες του έφυγαν από τον Πόντο, διωγμένοι από τους Τούρκους και εγκαταστάθηκαν στα εδάφη της Ρωσίας, για να γλυτώσουν από τον Τούρκο δυνάστη.
Την Πέμπτη το απόγευμα ώρα Ελλάδος, ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν – Γραμματικόπουλος, διοικητής της αποστολής 52 του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), συνοδευόμενος από έναν νεότερο Ρώσο κοσμοναύτη, τον μηχανικόΣεργκέι Ριαζάνσκι, μετά από έναν «περίπατο» διαρκείας επτάμισι ωρών εκτός του διαστημικού σταθμού, άφησε στο διάστημα τον πρώτο στον κόσμο ρωσικής κατασκευής νανοδορυφόρο, που έχει δημιουργηθεί σχεδόν στο σύνολό του από τρισδιάστατο εκτυπωτή. Σκοπός του εγχειρήματος είναι να μελετηθούν οι επιπτώσεις του διαστήματος στα σύνθετα πολυμερή και κεραμικά υλικά που έχουν παραχθεί από τρισδιάστατο εκτυπωτή. Ο μικροσκοπικός δορυφόρος τύπου Cubesat έχει διαστάσεις 30Χ11Χ11 εκατοστών και βάρους 3,7 κιλών. Εκτός από τους ηλεκτρονικούς αισθητήρες του, ο μικροσκοπικός δορυφόρος θα μεταδώσει στη ραδιοσυχνότητα 437,025 MHz χαιρετίσματα στον πλανήτη γη σε 10 γλώσσες, τα οποία ηχογράφησαν φοιτητές του πανεπιστημίου του Τομσκ στη Σιβηρία, όπου κατασκευάστηκε ο δορυφόρος Tomsk –TRU-120, σε συνεργασία με την ρωσική αεροδιαστημική εταιρία S.P. Korolev Rocket & Space Corporasion Energia.
Ο Θεόδωρος Γιουτσίχιν – Γραματικόπουλος, άρχισε τον διαστημικό του περίπατο στις 16:36 ώρα Ελλάδος την Πέμπτη 17 Αυγούστου και τον ολοκλήρωσε στις 01:10 της Παρασκευής 18 Αυγούστου 2017, και διήρκεσε 7 ώρα και 36 λεπτά, (αντί των αρχικά έξι ωρών που ήταν προγραμματισμένο). Έως σήμερα, και μετά το νέο διαστημικό περίπατο, ο Θεόδωρος Γιουτσίχιν – Γραμματικόπουλος, έχει κάνει διαστημικούς περιπάτους 59 ώρες και 28 λεπτά, και κατέχει την τέταρτη θέση στη σχετική λίστα όλων των αστροναυτών. Τώρα πραγματοποιεί το πέμπτο διαστημικό του ταξίδι και το τέταρτο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπου βρίσκεται από τον Απρίλιο. Είναι ο όγδοος κοσμοναύτης από τη Ρωσία που έφτασε τα πέντε διαστημικά ταξίδια και δεύτερος γηραιότερος που έχει βρεθεί στο διάστημα, μιας και είναι ήδη 58 χρονών.
Μέχρι τώρα ο Θεόδωρος Γιουτσίχιν – Γραμματικόπουλος, τιμήθηκε με την ανώτατη διάκριση του «Ήρωα» της Ρωσικής Ομοσπονδίας και με το παράστημα του Τάγματος του Φοίνικα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Γεννήθηκε το 1959 στο Βατούμ της Γεωργίας και επισκέπτεται με κάθε ευκαιρία την Ελλάδα, μιας και μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, οι γονείς του ήρθαν εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης. 

http://efxinospontos.gr 

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Κείμενο – Παρέμβαση του Στρατηγού Φράγκου :Η Ελλάδα ως Στρατηγικός Εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο Στάθης Στιβακτάκης έχει μπλεξίματα με τον νόμο – Κατηγορείται για επίθεση (Φώτο)