ΕΛΣΤΑΤ: Τρώμε απ’ όλα, αλλά δεν κινούμαστε αρκετά! Eξ ου και τα προβλήματα βάρους!

elstatΜόνο 4 στους 10 Έλληνες έχουν φυσιολογικό βάρος, σύμφωνα με τα στοιχεία της πιο πρόσφατης έρευνας υγείας
της ΕΛΣΤΑΤ. Από την έρευνα φαίνεται ότι η πλειονότητα εντάσσει στο καθημερινό διαιτολόγιό της και φρούτα και λαχανικά, ωστόσο δεν ασκείται ούτε καν κινείται όσο χρειάζεται για να κάψει τις περιττές θερμίδες, με αποτέλεσμα την πρόσληψη παραπανίσιου βάρους.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, στο σύνολο του πληθυσμού ηλικίας 15 ετών και άνω που συμμετείχε στην έρευνα, 41,5% βρέθηκαν εντός των ορίων του φυσιολογικού βάρους, 2,2% ελλιποβαρείς -ποσοστό που μάλιστα κατέγραψε αύξηση κατά 22,2% σε σχέση με το 2009- 39,4% υπέρβαροι και 16,9% παχύσαρκοι. Ως προς το φύλο, ένας στους δύο άνδρες (47,6%) είναι υπέρβαρος, ενώ η αναλογία υπέρβαρων γυναικών είναι τρεις στις δέκα (31,9%).
Δε φταίει τόσο η διατροφή μας
Συνεχίζοντας κανείς την ανάγνωση της έρευνας και περιμένοντας να διαβάσει ότι ενδεχομένως δεν τρεφόμαστε «σωστά», θα δει ότι ως λαός δηλώνουμε ότι τρώμε τα πάντα, με καθημερινή μάλιστα κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Συγκεκριμένα, το 54,6% του πληθυσμού καταναλώνει καθημερινά φρούτα και μόνο το 1,2% δεν καταναλώνει καθόλου. Στα θετικά είναι ότι σε σχέση µε την προηγούμενη έρευνα του 2009, που ήταν και η πρώτη, καταγράφεται μείωση 53,8% του πληθυσμού που δεν καταναλώνει ποτέ φρούτα· παράλληλα ωστόσο, καταγράφεται και μείωση 10% αυτού που καταναλώνει καθημερινά. Επίσης, το 62% του πληθυσμού καταναλώνει καθημερινά λαχανικά, σαλάτες ή χυµούς φρέσκων λαχανικών, ενώ μόλις 0,7% δεν καταναλώνει καθόλου. Αλλά και αναφορικά με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, 8 στους 10 τρώνε το πολύ δυο φορές την εβδομάδα, με τους μισούς μόνο μία. Επομένως, αν η διατροφή μας είναι πλήρης και ισορροπημένη, όπως συνιστούν γιατροί και διατροφολόγοι, τότε γιατί εμφανίζουμε τέτοιες ανισσοροπίες σε σχέση με το σωματικό βάρος σε εθνικό επίπεδο;
Φταίει το καθισιό: 8 στους 10 δεν κάνουν καθόλου αθλητισμό ή γυμναστική
Η απάντηση βρίσκεται στην ελλιπέστατη σωματική δραστηριότητα και άσκηση, όπου τα στοιχεία είναι απογοητευτικά και μαρτυρούν τα πολύ χαμηλά επίπεδα σωματικής προσπάθειας του σύγχρονου Έλληνα. Ειδικότερα, το 77% δεν κάνει καθόλου αθλητισμό, γυμναστική ή άσκηση για ψυχαγωγία. Επίσης, 3 στους 10 (28,1%) κυρίως κάθονται ή στέκονται και γενικά έχουν ασχολίες που απαιτούν ελαφρά σωµατική προσπάθεια, 5 στους 10 (51,7%) κυρίως περπατούν ή κάνουν εργασίες που απαιτούν µέτρια σωµατική προσπάθεια και 1 στους 10 (11,5%) κάνει βαριές εργασίες που απαιτούν έντονη σωματική προσπάθεια.
Ούτε καν 10 λεπτά συνεχόμενα περπάτημα την ημέρα
Η έρευνα εξέτασε επίσης τον τρόπο που επιλέγει να μετακινηθεί ο ερωτώμενος καθημερινά, προς και από την εργασία, το σχολείο, το σούπερ μάρκετ κ.λπ. (χωρίς να συνυπολογίζεται το περπάτημα κατά τη διάρκεια της κύριας εργασίας ούτε το περπάτημα για αναψυχή ή κατόπιν σύστασης από γιατρό ή άλλο επαγγελματία υγείας) με μόνο 4 στους 10 (42,5%) να περπατούν καθημερινά, για τουλάχιστον 10 λεπτά συνεχόμενα για να μετακινηθούν και 2 στους 10 (19,05%) να μην περπατούν καθόλου για μετακίνηση. Ενδιαφέρον στοιχείο επίσης είναι πως μόνο 1 στους 10 (9,2%) χρησιμοποιεί ποδήλατο για να μετακινηθεί.
Η διεθνής επιστημονική κοινότητα συγκλίνει πλέον σχεδόν ομόφωνα στην άποψη ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής σε επίπεδο αύξησης της σωματικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες αποτελούν καθοριστικό παράγοντα στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και στην πρόληψη από διάφορα άλλα νοσήματα.
Με βάση όλα τα παραπάνω, δεν είναι να αναρωτιέται κανείς γιατί οι Έλληνες εξελίσσονται σε λαό υπέρβαρων ούτε είναι σκόπιμο να δαιμονοποιούνται μεμονωμένα συστατικά στη διατροφή μας, όπως το αλάτι ή η ζάχαρη, αφού το πρόβλημα έγκειται στον τρόπο ζωής που δεν περιλαμβάνει μικρές και απλές αλλαγές για να κινούμαστε περισσότερο μέσα στην ημέρα και να ζούμε καλύτερα και πιο υγιείς.
Χαμηλή η κατανάλωση αλκοόλ και χωρίς υπερβολές
Και αφού είδαμε τι τρώμε, ας δούμε και τι πίνουμε. Μεταξύ άλλων, η έρευνα εξέτασε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, με μόνο το 6,9% να καταναλώνει καθημερινά ή σχεδόν καθημερινά αλκοολούχα ποτά, ποσοστό μειωμένο κατά 28,9% σε σχέση με το 2009. Στα θετικά ευρήματα καταγράφεται και το γεγονός ότι κατά μέσο όρο πίνουμε 1-2 ποτά, με το αλκοόλ να είναι άκρως συνδεμένο με την κοινωνική μας ζωή, επιλέγοντας περισσότερο το Σαββατοκύριακο παρά τις καθημερινές. Εν κατακλείδι, στα θετικά για την «εθνική» μας σχέση με το αλκοόλ συγκαταλέγεται το ότι δεν συνηθίζουμε να καταναλώνουμε συστηματικά μεγάλες ποσότητες (που ο ΠΟΥ ορίζει στις 6 ή περισσότερες μερίδες) οινοπνευματωδών ποτών σε μία μόνο περίσταση.
http://www.iatropedia.gr

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων

Πρόστιμα με βάση εισοδηματικά κριτήρια στον νέο ΚΟΚ

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς