Φανατικός της ευθανασίας δημιούργησε μηχάνημα αυτοκτονίας

Δεν είναι η πιο χαρούμενη προσφορά. 


Αλλά ο ακτιβιστής της ευθανασίας Φίλιπ Νίτσκε πιστεύει ότι πρόκειται να φέρει επανάσταση στον τρόπο που θα πεθάνουμε.

Σε ένα φεστιβάλ κηδείας στο Άμστερνταμ την περασμένη εβδομάδα, έδειξε το «μηχάνημα αυτοκτονίας» του. Το «Sarco», συντομογραφία της σαρκοφάγου, σχεδιάστηκε για να «προσφέρει στους ανθρώπους τον θάνατο όταν επιθυμούν να πεθάνουν» δήλωσε ο Νίτσκε, ένας Αυστραλός υπήκοος, στο Γαλλικό πρακτορείο Ειδήσεων. Το μηχάνημα συνοδεύεται με αποσπώμενο φέρετρο και έναν συνδεσμο για ένα δοχείο αζώτου.

Πώς όμως λειτουργεί; Σύμφωνα με τον δημιουργό του, οι χρήστες του θα πρέπει πρώτα να κάνουν ένα διαδικτυακό τεστ για να διαπιστωθεί αν είναι υγιείς. Εάν περάσουν το τεστ, θα τους αποσταλεί ένας κωδικός πρόσβασης, που θα ισχύει για 24 ώρες. Στη συνέχεια μπορούν να μπουν στην κάψουλα, να κλείσουν την πόρτα και να πατήσουν ένα κουμπί που θα ενεργοποιήσει το άζωτο. Ο Νίτσκε λέει ότι ο θάνατος θα επέλθει μέσα σε ένα λεπτό.

«Το άτομο που θέλει να πεθάνει, πιέζει το κουμπί και η κάψουλα γεμίζει με άζωτο. Αυτός ή αυτή θα νιώσει λίγο ζαλισμένο, αλλά στη συνέχεια θα χάσει σύντομα τις αισθήσεις του και θα πεθάνει» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο δημιουργός του Sarco, Φίλιπ, Νίτσκε
Ο σχεδιασμός του Sarco παραπέμπει σε διαστημόπλοιο, όπως δήλωσε ο σχεδιαστής του στο Newsweek. Θέλει με αυτό τον τρόπο να δώσει στους χρήστες του την αίσθηση ότι ταξιδεύουν στο «υπερπέραν». Όπως έγραψε ο ίδιος στο Twitter : «εκεί όπου η τέχνη συναντά το θάνατο».

Ο Νίτσκε δημιούργησε το Sarco μαζί με τον Ολλανδό σχεδιαστή Αλεξάντερ Μπάνινκγ. Στο φεστιβάλ, οι άνθρωποι είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν γυαλιά εικονικής πραγματικότητας προκειμένου να αποκτήσουν μια αίσθηση του πώς είναι να κάθεσαι μέσα σε αυτό. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μάλιστα, σχηματίστηκαν ουρές από περίεργους που ήθελαν να πάρουν μια αίσθηση αυτής της «σαρκοφάγου».

Οι εφευρέτες δήλωσαν πως ελπίζουν να έχουν ένα πλήρως λειτουργικό μηχάνημα μέχρι το τέλςο του έτους. Στη συνέχεια, ο Νίτσκε θα βάλει στο σχέδιο στο διαδίκτυο και θα επιτρέψει στον καθένα να το «κατεβάσει» αν θέλει. «Αυτό σημαίνει ότι όποιος θέλει να κατασκευάσει το μηχάνημα, μπορεί να κατεβάσει τα σχέδια και να εκτυπώσει τη δική του τρισδιάστατη συσκευή» ανέφερε ο ίδιος.

Να σημειωθεί πάντως, πως το μηχάνημα έχει αμφισβητηθεί από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό. Ένας επικριτής του, καθηγητής βιοϊατρικής δεοντολογίας του Georgetown, Ντάνιελ Σούλμαζι, δήλωσε στο Newsweek: «Μετατρέπει τη δολοφονία σε μια μορφή θεραπείας, και δεν αναγνωρίζει πως μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για τα συμπτώματα μέσω παρηγορητικής φροντίδας, σε σχέση με το παρελθόν».

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Πουταχίδου Όλγα Υποψήφια Περιφερειακοί Σύμβουλος της ΠΕ Κοζάνης με τον Γιώργο Κασαπίδη