«Κατάσκοπος» στα δόντια

Μικροτσίπ στο σμάλτο θα καταγράφει και θα στέλνει σε εφαρμογή πόσο και τι τρώει κάποιος

ΑΠΟ ΤΟΝ 
ΒΑΣΙΛΗ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ

Με μια πρώτη ματιά μοιάζει με κόσμημα, σαν αυτά που η μόδα θέλει να τοποθετούνται στα δόντια για να αποκτήσει κανείς εκτός από λαμπερό και... στολισμένο χαμόγελο. Το τετράγωνο αντικείμενο μπορεί να είναι επικαλυμμένο με φύλλα χρυσού σαν τα κοσμήματα, στην πραγματικότητα όμως είναι ένα μικροτσίπ που «κατασκοπεύει» όποιον το φοράει, καταγράφοντας με κάθε λεπτομέρεια τι και πόσο τρώει.

Η μικροσυσκευή διαστάσεων 2 χιλιοστών επί 2 χιλιοστά που δημιούργησαν οι μηχανικοί του πανεπιστημίου Tufts στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ αποτελείται από τρία στρώματα. Το εσωτερικό στρώμα που προσκολλάται στο σμάλτο των δοντιών φέρει μικροσκοπικούς αισθητήρες που εντοπίζουν τις διάφορες χημικές ουσίες των τροφών και των ροφημάτων, όπως μεταξύ άλλων το αλάτι, η γλυκόζη, τα λιπαρά και το αλκοόλ.

Επιπρόσθετα στο εσωτερικό στρώμα έχει ενσωματωθεί μικροσκοπική κεραία η οποία μεταδίδει ασύρματα σε smartphone τα στοιχεία που καταγράφουν οι αισθητήρες, έτσι ώστε να αναλυθούν από ειδική εφαρμογή. Πάνω από το στρώμα των αισθητήρων οι ερευνητές τοποθέτησαν δύο στρώματα από χρυσό έτσι ώστε να το προστατεύσουν, καθώς ο χρυσός δεν διαβρώνεται, αλλά και να το κάνουν καλαίσθητο.

Στη δημοσίευση που έκαναν στο επιστημονικό περιοδικό «Advanced Materials» ο Φιορέντσο Ομενέτο και ο Φρανκ Ντομπλ με την ερευνητική ομάδα τους σημειώνουν ότι το μικροτσίπ θα βοηθήσει ιδιαίτερα τους ιατρικούς επιστήμονες που διεξάγουν έρευνες. Τους επιτρέπει να παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων στην έρευνα, έτσι ώστε να καταλήξουν σε συμπεράσματα για τον τρόπο που η διατροφή επιδρά σε διάφορες ασθένειες.

espressonews.gr

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων

Πρόστιμα με βάση εισοδηματικά κριτήρια στον νέο ΚΟΚ

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς