Μπορεί το Facebook να πουλήσει τις φωτογραφίες που ανεβάζουμε στο προφίλ μας;

φωτογραφίεςΑπό νομική και ιδιωτική άποψη, αποτελεί ενδιαφέρον ερώτημα αν οι φωτογραφίες ή οτιδήποτε άλλο ανεβάζουμε στο Facebook μας ανήκει ή όχι. Το Facebook έχει επισημάνει εκτεταμένες λεπτομέρειες σχετικά, αλλά ας το παραδεχτούμε, δεν θα επενδύαμε το χρόνο μας εξετάζοντας κάθε λεπτομέρεια σχετικά με αυτό το θέμα.
Ανήκουν στο Facebook οι εικόνες που μεταφορτώνω στο κοινωνικό δίκτυο;
Η απάντηση είναι όχι, καθώς ο κόσμος των πνευματικών δικαιωμάτων δεν λειτουργεί με αυτό τον τρόπο. Αν τις έχετε τραβήξει με την κάμερά σας, εξακολουθούν να ανήκουν σε εσάς, όχι στο Facebook. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένα γκρίζα σημεία, που έχουν επισημανθεί στη σελίδα των όρων υπηρεσίας του Facebook, στα οποία σας προτείνουμε να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή.
«Είστε ιδιοκτήτης του περιεχομένου και των πληροφοριών που δημοσιεύετε στο Facebook και μπορείτε να ελέγχετε τον τρόπο με τον οποίο γίνεται κοινή χρήση τους μέσω των ρυθμίσεων απορρήτου και εφαρμογής.»
Ποια δικαιώματα έχει το Facebook σχετικά με τις φωτογραφίες που έχω μεταφορτώσει; Μου ανήκουν οι φωτογραφίες μου στο Facebook;
Η HowToGeek κατάφερε να δει τα «παραθυράκια» των όρων υπηρεσίας του Facebook και αναφέρει ότι το κοινωνικό δίκτυο θα αποκτήσει στις φωτογραφίες σας μια “μη αποκλειστική, μεταβιβάσιμη, αδειοδοτημένη, χωρίς δικαιώματα, παγκόσμια άδεια”. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό για την ιδιοκτησία των φωτογραφιών σας; Αυτό σημαίνει ότι θα τις έχετε ακόμα στην κατοχή σας όσον αφορά την κυριότητα, αλλά υπάρχει μεγάλο βάθος σε αυτό.
Στην παραπάνω πρόταση αναφέρεται μια «παγκόσμια άδεια χωρίς δικαιώματα», που σημαίνει ότι το Facebook μπορεί να χρησιμοποιήσει τις φωτογραφίες σας σχεδόν όπως το θεωρεί κατάλληλο και δεν έχετε την ελευθερία να ζητήσετε αποζημίωση αν αισθάνεστε προσβεβλημένοι από τις ενέργειές του. Με απλούστερους όρους, αυτό σημαίνει ότι το να κάνετε μήνυση εναντίον του δεν έχει νόημα.
Σχετικά με τον όρο “μεταβιβάσιμη”, σημαίνει ότι το Facebook μπορεί είτε να μεταβιβάσει την άδεια σε μια άλλη οντότητα είτε απλά να την παραχωρήσει και αυτό θα γίνει και πάλι χωρίς την άδειά σας.
Όσο για το «μη αποκλειστική», σημαίνει ότι είστε ελεύθεροι να παραχωρήσετε την άδεια χρήσης της φωτογραφίας σας σε οποιονδήποτε άλλο θέλετε και το Facebook ή η νομική του ομάδα δεν πρόκειται να σας εμποδίσουν. Επειδή έχετε μεταφορτώσει μια φωτογραφία στο Facebook, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να την μοιράζεστε σε άλλα δίκτυα κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, όπως το Twitter, το LinkedIn και πολλά άλλα.
Γιατί το Facebook επέβαλε αυτούς τους όρους; Είναι κακό;
Σκεφτείτε το έτσι – για να λειτουργήσει το Facebook ως έχει, έχουν δημιουργηθεί οι παραπάνω όροι και προϋποθέσεις. Εάν δεν υπήρχαν, τότε σημαίνει ότι η δημόσια προβολή των φωτογραφιών σας θα ήταν εντελώς αδύνατη.
Αν δεν υπήρχαν οι όροι χορήγησης αδειών, ο δρόμος θα ήταν ανοιχτός για την συνεχή παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων σας. Επομένως η ύπαρξη αυτών των όρων είναι πιο χρήσιμη από ότι πιστεύαμε.
Πώς μπορώ να ελέγξω καλύτερα τις φωτογραφίες και τα δεδομένα μου στο Facebook;
Εξακολουθείτε να έχετε την ελευθερία να επιλέξετε ποιοι έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν τις φωτογραφίες που ανεβάζετε στο προφίλ σας. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις φωτογραφίες σας και να τις κατεβάσουν. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι οι κατάλληλες επιλογές ρύθμισης ασφάλειας και δεν θα έχετε πρόβλημα. Όσον αφορά την ιδιοκτησία, θα είστε σε θέση να διαχειριστείτε ό, τι μεταφορτώνεται, αλλά το Facebook εξακολουθεί να είναι σε θέση να τα χρησιμοποιεί με δική του πρωτοβουλία.
Ωστόσο, μην ξεχνάτε ότι η εταιρεία σίγουρα δεν πρόκειται να εκμεταλλευτεί ό, τι ανεβάζετε με τρόπο ανήθικο, έτσι δεν έχετε τίποτα να ανησυχείτε. Οι ρυθμίσεις απορρήτου είναι εκεί για να βεβαιωθείτε ότι ο ιστότοπος λειτουργεί χωρίς νομικά προβλήματα.

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Κείμενο – Παρέμβαση του Στρατηγού Φράγκου :Η Ελλάδα ως Στρατηγικός Εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο Στάθης Στιβακτάκης έχει μπλεξίματα με τον νόμο – Κατηγορείται για επίθεση (Φώτο)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση των μαθητών των ΚΔΑΠ "Morfosi" (Φώτο - Βίντεο)