Επηρεάζει τα παιδιά η σχέση των γονιών με την τεχνολογία;

Η τεχνολογία έχει γίνει πλέον μέρος της ζωής μας και φαίνεται πως είμαστε όλη μέρα χωμένοι μέσα σε μια οθόνη, είτε πρόκειται για δουλειά είτε απλώς για να «περάσει η ώρα». Οι γονείς δεν αποτελούν φυσικά εξαίρεση. Επηρεάζει όμως αυτή τους η σχέση με τη τεχνολογία τη συμπεριφορά των παιδιών τους;

Απάντηση σε αυτό το ερώτημα θέλησε να δώσει μία νέα έρευνα, εξετάζοντας το κατά πόσο η συχνή χρήση της τεχνολογίας από τους γονείς διαταράσσει τη σχέση τους με το παιδί και διακόπτει τη μεταξύ τους αλληλεπίδραση. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται και «technoference», και η έρευνα εξετάζει εάν υπάρχει σύνδεση μεταξύ αυτού του φαινομένου και των ζητημάτων που προκύπτουν στη συμπεριφορά των παιδιών.
Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο Child Development,  έγινε από την Δρ. Jenny Radesky και τον καθηγητή Brandon T. McDaniel με αντικείμενο 170 οικογένειες που έχουν παιδιά ηλικίας 3 ετών.
Οι ερευνητές ρώτησαν τους γονείς σχετικά με τη χρήση που κάνουν στα κινητά, στα laptop, στα tablet και σε άλλες ηλεκτρονικές συσκευές.
Η έρευνα εξέτασε το πώς οι συσκευές αυτές παρεμβαίνουν στον χρόνο που περνάνε μαζί με την οικογένειά τους, από το να διαβάζουν μηνύματα την ώρα του βραδινού, του παιχνιδιού, ή κατά τη διάρκεια άλλων δραστηριοτήτων, μέχρι και κατά τις συζητήσεις που έχουν με τα παιδιά τους.
Ζητήθηκε από τους γονείς να αξιολογήσουν τη συμπεριφορά των παιδιών τους για το χρονικό διάστημα δύο μηνών, αναφέροντας κάθε πόσο γκρινιάζουν, μουτρώνουν, δείχνουν σημάδια υπερκινητικότητας, είναι εκνευρισμένα ή απλώς αναστατωμένα.
Οι δύο ερευνητές έλαβαν υπόψη τους διάφορους παράγοντες, όπως σημάδια άγχους και κατάθλιψης στους γονείς, το εισόδημα και τη μόρφωσή τους, καθώς και κατά πόσο υποστήριζαν ο ένας τον άλλο.
Τα αποτελέσματα
Το 48% των γονιών ανέφερε τρεις ή και περισσότερες περιπτώσεις «technoference» την ημέρα, το 24% είπε ότι η τεχνολογία διέκοπτε την επικοινωνία δυο φορές την ημέρα και το 17% μία φορά την ημέρα. Μόλις το 11% είπε ότι δεν υπήρχε καμία παρέμβαση.
Ωστόσο, αν και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η τεχνολογία ενδεχομένως να επηρεάζει τη συμπεριφορά των παιδιών, οι συγγραφείς τονίζουν ότι είναι σίγουρα αναγκαίες έρευνες που θα γίνουν σε μεγαλύτερο βάθος και χρονικό διάστημα.
Οι παράγοντες που συντελούν άλλωστε στο πώς θα διαμορφωθεί η συμπεριφορά ενός παιδιού είναι πολλοί και σύνθετοι και σίγουρα η «δαιμονοποίηση» της τεχνολογίας θα ήταν λανθασμένη.

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Πουταχίδου Όλγα Υποψήφια Περιφερειακοί Σύμβουλος της ΠΕ Κοζάνης με τον Γιώργο Κασαπίδη