Ανοιχτή επιστολή των δημάρχων Δυτικής Μακεδονίας για τη στελέχωση του Ογκολογικού τμήματος του Μποδοσάκειου


Την άμεση στελέχωση του Ογκολογικού Τμήματος του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, με προκήρυξη των 2 οργανικών θέσεων Ογκολόγων, ζητούν οι δήμαρχοι της Δυτικής Μακεδονίας, με ανοιχτή επιστολή τους προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ανδρέα Ξανθό, καθώς όπως τονίζουν πρόκειται για το μοναδικό Ογκολογικό Τμήμα και τμήμα Χημειοθεραπείας σε ολόκληρη την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. 

Το κείμενο της επιστολής των Δημάρχων:

Κύριε Υπουργέ Σε ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το Ογκολογικό τμήμα της Παθολογικής Κλινικής του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας είναι το μοναδικό που λειτουργεί έξι χρόνια τώρα.  Τα  κοντινότερα άλλα δημόσια ή ιδιωτικά ογκολογικά τμήματα βρίσκονται εκτός Δυτικής Μακεδονίας και σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 120 χιλιομέτρων από την περιοχή, (Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και Λάρισα). Το τμήμα αυτό δημιουργήθηκε το 2011 με 2 θέσεις Ογκολόγων και νοσηλευτικό προσωπικό. Διενεργεί χημειοθεραπείες και γίνονται εισαγωγές και νοσηλείες Ογκολογικών ασθενών. Από την έναρξη της λειτουργίας του, ήδη, ήταν φανερό ότι δεν μπορούσε να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της περιοχής ακόμη και όταν υποστηρίζονταν από επικουρικό προσωπικό. 

Τα πεπραγμένα λειτουργίας του τμήματος είναι ενδεικτικά των αυξημένων αναγκών της περιοχής, αφού στην Ελλάδα δεν υπάρχει μητρώο ασθενών με καρκίνο για να υπάρχει και η επίσημη τεκμηρίωση. Σύντομα θα παραδοθεί πτέρυγα του Μποδοσάκειου νοσοκομείου, τελευταίων προδιαγραφών, για τη λειτουργία Ογκολογικής Κλινικής. Παρόλα αυτά, εδώ και 6 μήνες, το τμήμα αυτό υπολειτουργεί αφού οι 2 θέσεις Ογκολόγων είναι κενές και υπηρετεί μόνο 1 Επικουρική Ογκολόγος. 

Μέχρι τώρα, ήταν δεδομένη η οικονομική, σωματική και ψυχική επιβάρυνσή των ασθενών και των οικογενειών τους  για την πρόσβαση στις ακτινοθεραπείες, αφού δε υπάρχει ούτε αυτή η δυνατότητα στην Δυτική Μακεδονία. Τώρα, αν δεν στελεχωθεί άμεσα το μοναδικό Ογκολογικό τμήμα της Περιφέρειας, οι κάτοικοι θα είναι αναγκασμένοι και για να διαγνωστούν να επισκέπτονται δομές υγείας σε μεγάλες αποστάσεις,  κυρίως ιδιωτικού τομέα αφού οι υπάρχουσες δημόσιες είναι ήδη κορεσμένες και οι καρκινοπαθείς θα έχουν να αντιμετωπίσουν κάτι πιο τρομακτικό από την αρρώστια τους, την Οδύσσεια της  πρόσβασής τους  στην απαραίτητη  θεραπεία που θα τους χαρίσει την ελπίδα και τα όπλα να παλέψουν και να  νικήσουν τον καρκίνο. Η σημερινή οικονομική κατάσταση της πατρίδας μας κάνει ακόμη πιο επιτακτική την λειτουργία δομών Υγείας στην περιφέρεια και την ισόνομη πρόσβαση όλων των πολιτών σε αυτές και ιδιαίτερα των καρκινοπαθών που είναι αποδεδειγμένη η αρνητική επίδραση του βιοτικού επιπέδου στην έκβαση της υγείας τους.

Είναι επιτακτική η ανάγκη για:
- Άμεση στελέχωση του υπάρχοντος Ογκολογικού Τμήματος του «Μαμάτσειου-Μποδοσάκειου» Νοσοκομείου στην Μονάδα της Πτολεμαΐδας με προκήρυξη των 2 οργανικών θέσεων Ογκολόγων 
- Την πρόσληψη Επικουρικού Ογκολόγου για την άμεση κάλυψη των επειγουσών αναγκών 
- Την πρόβλεψη, στο Οργανόγραμμα του νοσοκομείου,  λειτουργίας Ογκολογικής Κλινικής  στον χώρο που πρόκειται να αποπερατωθεί και να παραδοθεί σύντομα, με 4 οργανικές θέσεις Ογκολόγων, για τη θεραπεία των αυξημένων αναγκών της Δυτικής Μακεδονίας 
- Πρόβλεψη στο οργανόγραμμα για λειτουργία ακτινοθεραπευτικoύ τμήματος με 2 ακτινοθεραπευτές-ακτινολόγους

Κύριε Υπουργέ 
Για τους λόγους αυτούς ζητάμε την άμεση ανταπόκρισή σας και την επίσπευση όλων των απαραίτητων ενεργειών, προκειμένου με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων να στελεχωθεί το ογκολογικό τμήμα και να προωθηθεί η αλλαγή του οργανογράμματος καθώς και η ίδρυση και λειτουργία της ογκολογικής κλινικής του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας.

Δήμαρχος Εορδαίας: Σάββας Ζαμανίδης 
Δήμαρχος Κοζάνης: Ελευθέριος Ιωαννίδης 
Δήμαρχος Βοΐου: Δημήτριος Λαμπρόπουλος 
Δήμαρχος Σερβίου-Βελβαντού: Αθανάσιος Κοσματόπουλος 
Δήμαρχος Φλώρινας: Ιωάννης Βοσκόπουλος 
Δήμαρχος Αμυνταίου: Κων/νος Θεοδωρίδης 
Δήμαρχος Πρεσπών: Παναγιώτης Πασχαλίδης 
Δήμαρχος Γρεβενών: Γεώργιος Δασταμάνης 
Δήμαρχος Δεσκάτης: Δημήτριος Καραστέργιος 
Δήμαρχος Καστοριάς: Ανέστης Αγγελής 
Δήμαρχος Ορεστίδος: Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου 
Δήμαρχος Νεστορίου: Πασχάλης Γκέτσιος


Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Κείμενο – Παρέμβαση του Στρατηγού Φράγκου :Η Ελλάδα ως Στρατηγικός Εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Τα Θεοφάνεια του 2018 στη Μεσοποταμία (Φώτο - Βίντεο)

Ο Στάθης Στιβακτάκης έχει μπλεξίματα με τον νόμο – Κατηγορείται για επίθεση (Φώτο)