ΚΟΖΑΝΗ - Επισήμανση κατοίκου του Πρωτοχωρίου για το έθιμο των Μωμόγερων: «Οι υπεύθυνοι δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων»

zjytrdkystkrswkjrsyyrsjtrsyudui
Από τις λίγες εκδηλώσεις που προξενούν το ενδιαφέρον του κόσμου να τις παρακολουθήσει αποτελεί το έθιμο των Μωμόγερων. Αυτό το έθιμο οφείλουμε να το σεβόμαστε με ευλάβεια, ως φόρος τιμής των πατέρων μας των παππούδων μας οι οποίοι κατατρεγμένοι το κουβάλησαν από τις άγιες ρίζες του Πόντου. Κι όμως αυτό δε συμβαίνει πάντα, θες από ολιγωρία, θες από ανευθυνότητα, θες από επιπολαιότητα, που στιγμάτισαν προσέβαλαν μια τοπική κοινωνία ό,τι κι αν είναι αυτό δε πρέπει να συμβαίνει.


Μιλώ για την εκδήλωση που έγινε στο Πρωτοχώρι, οι υπεύθυνοι τη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Ανάρτησαν παντού υποτίθεται ανακοινώσεις ότι στη κεντρική πλατεία του χωριού θα υπάρχει πλούσιο πρόγραμμα, με χορό, φυσικά ό,τι καλεί ένα τέτοιο έθιμο. Άνθρωποι που δεν είναι δεδομένο ότι είναι χωριανοί, είναι και ξένοι, -μη ξεχνάμε ότι το χωριό είναι πλησίον της πόλης της Κοζάνης που ελκύει επισκέπτες-θεώρησαν να πάνε να δουν, και δυστυχώς αυτό που είδαν ήταν ένα τίποτα,μια απογοήτευση!

Επισκέπτες που ακούν για πρώτη φορά περί αυτού του εθίμου, και επιθυμούν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση, δεν είδαν απολύτως τίποτα! Αυτό το γεγονός δυσφημεί όχι ένα χωριό που πρωτοστατεί στη παράδοση, αλλά και ένα έθιμο το οποίο δε προβάλλεται έτσι όπως οφείλουμε, και θα έπρεπε να δείχνουμε προς τα έξω.

Αν γινόταν μια φορά θα ΄λεγε κανείς, έγινε ένα λάθος, μα συνέβη και πέρσι..


Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων

Πρόστιμα με βάση εισοδηματικά κριτήρια στον νέο ΚΟΚ