Πλαστικό: Πώς να το μειώσεις με 10 απλούς τρόπους!

Όλοι μας θέλουμε να ζούμε σε ένα καθαρό και όμορφο περιβάλλον! Μπορείς και εσύ να συμβάλλεις στην εξασφάλισή του μειώνοντας το πλαστικό!

Το πρόβλημα που δημιουργεί το πλαστικό.

Όλοι μας γνωρίζουμε, το πόσο μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας από την μόλυνση του περιβάλλοντος. Πολύς κόσμος εν έτη 2017, ακόμα δεν είναι όσο ενημερωμένος θα έπρεπε πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αλλόγιστη χρήση πλαστικού και πολλών άλλων υλικών, τα οποία είναι ιδιαίτερα καταστρεπτικά για το περιβάλλον.
Κάθε χρόνο τουλάχιστον 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στη θάλασσα. Δηλαδή κάθε λεπτό καταλήγει στη θάλασσα ποσότητα σκουπιδιών ίση με ένα φορτηγό;
Η κατάσταση στις θάλασσες φαίνεται να γίνεται όλο και πιο σοβαρή, ενώ με το πέρασμα του χρόνου, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα η ποσότητα των σκουπιδιών που απορρίπτονται στην θάλασσα θα διπλασιαστεί.

Σύμφωνα με την στατιστική η παραγωγή πλαστικού έχει 20πλασιαστεί από το 1964, ενώ έφτασε τους 311 εκατομμύρια τόνους το 2014. Οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξάνονται με το πέρασμα των χρόνων, αυξάνοντας παράλληλα και την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων.
Πέρα από τη συνεχή ανάγκη για όλο και περισσότερο πλαστικό, πρόβλημα αποτελεί και σε πολλές περιπτώσεις η μη επιτυχής διαχείριση πλαστικού.
Η πλειονότητα του πλαστικού δεν ανακυκλώνεται επιτυχώς, ενώ σύμφωνα με έρευνες μόνο το 5% ανακυκλώνεται, το 40% στέλνεται σε χωματερές και το 1/3 καταλήγει πίσω στο περιβάλλον και ειδικά στις θάλασσες.

Αναρωτιέστε, λοιπόν, ακόμα πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα με τα πλαστικά; Θα σας αναφέρω μόνο πως κάθε χρόνο παράγονται στις ΗΠΑ  33 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών αποβλήτων. Το εντυπωσιακό είναι, πως δυστυχώς από όλους αυτούς του τόνους πλαστικού, μόνο το 7% ανακυκλώνεται.
Γενικά η ανακύκλωση και η αποφυγή απορριμάτων είναι καθαρά θέμα κουλτούρας και παιδείας. Η Ελλάδα αποτελεί μία χώρα με πολύ χαμηλό επίπεδο ενημέρωσης πάνω σε ζητήματα περιβαλλοντική ευθύνης και ευαισθητοποίησης.
Προσωπικά θα ήθελα να αναφέρω πως η ανακύκλωση είναι ένα πολύ σημαντικό μέσο, όμως καλό θα ήταν να αποτελεί την τελευταία μας επιλογή! Με αυτό θέλω να πω, πως πρέπει να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τα απορρίματα που παράγουμε, ωστε να μην χρειάζεται η ανακύκλωση, παρα μόνο για τα απαράιτητα που δεν μπορούμε να αποφύγουμε!
Παρακάτω αναφέρω επιγραμματικά  κάποια πράγματα, που μπορούμε να κάνουμε στην καθημερινότητά μας, για να μειώσουμε τη χρήση των πλαστικών.

Όλοι μας θέλουμε να ζούμε σε ένα καθαρό και όμορφο περιβάλλον! Μπορείς και εσύ να συμβάλλεις στην εξασφάλισή του μειώνοντας το πλαστικό!

10 τρόποι για να μειώσεις το πλαστικό στην καθημερινότητά σου!

1. Όχι στα καλαμάκια (Τα πλαστικά καλαμάκια δεν ανακυκλώνονται! Αγοράστε μεταλλικά ειλικρινά είναι τέλεια)
2. Χρησιμοποιείτε πάνινες σακούλες για τα ψώνια σας!
3. Μην αγοράζετε τσίχλες ( δεν ανακυκλώνονται και εκατομμύρια ζώα , κατά βάση πουλιά πνήγονται κάθε χρόνο από την κατάπωσή τους)
4. Αγοράζετε προϊόντα σε χάρτινη συσκευασία, αντί για πλαστική
5. Αγοράζετε προϊόντα χύμα
6. Επαναχρησιμοποιείτε τα γυάλινα δοχεία και μπουκάλια
7. Καλύτερα να επιλέγετε τις πάνινες πάνες, οι σύγχρονες περιέχουν πλαστικό (το οποιο είναι ανθυγιεινό και για το μωρό).
8. Άλλαξε το σφουγγαράκι που έχεις για τα πιάτα με βουρτσάκι. (τα καθαρίζει καλύτερα και δεν χρειάζεται να αγοράζει συνέχεια καινούργιο)
9. Άλλαξε την πλαστική οδοντόβουρτσά σου, με ξύλινες βιοδιασπόμενεςοδοντόβουρτσες!
10. Μην χρησιμοποιείς όσο μπορείς πλαστικά μπουκαλάκια με νερό! Αγόρασε ένα καλό παγούρι (όχι πλαστικό γιατί είναι ανθυγιεινό) και βάζε εκεί το νερό, τον καφέ σου κ.τ.λ.

https://www.neolaia.gr

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Δείτε πως μπορείτε να κατασκευάσετε υπέροχες τσιμεντένιες πλάκες (Φώτο)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Τα Θεοφάνεια του 2018 στη Μεσοποταμία (Φώτο - Βίντεο)

ΚΟΖΑΝΗ - Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εαρινή συναυλία του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας (Φώτο)

Τίτλοι Τέλους για το «Λούκυ Λουκ» - Το Θρυλικό Μπαρ στη Θεσσαλονίκη Κλείνει Μετά από 40 Χρόνια (Φώτο)