Χονδρεμπορική αγορά: Ο Άγιος Δημήτριος επανέφερε την... τάξη – Ενδείξεις σταθεροποίησης τιμών και προσφοράς

Καθώς σιγά σιγά η ζήτηση, λόγω και χαμηλών θερμοκρασιών ανεβαίνει, το ηλεκτρικό σύστημα δείχνει επί του παρόντος ανθεκτικό, χωρίς μάλιστα να καταγράφονται σημαντικές πιέσεις στη χονδρεμπορική τιμή.
Αυτό τουλάχιστον δείχνουν οι φωτογραφίες της προημερήσιας αγοράς την τελευταία εβδομάδα όταν και με αιχμές της ζήτησης μεταξύ 7000 – 7900MW οι οριακές τιμές διαμορφώθηκαν από τα 40 έως και τα 63 ευρώ η μεγαβατώρα κατά μέσο ημερήσιο όρο.
Καθοριστική στην κατεύθυνση της σταθεροποίησης των τιμών, αποδεικνύεται η επιστροφή της μιας εκ των δύο μονάδων του Αγίου Δημητρίου που είχε αποσυρθεί προσωρινά για εργασίες αναβάθμισης. Συγκεκριμένα το τελευταίο διάστημα και ανάλογα με τη ζήτηση στο σύστημα συμμετέχουν οι μονάδες Άγιος Δημήτριος 1,3,4,5 ενώ εκτός συνεχίζει να βρίσκεται η μονάδα 2.
Παράλληλα μέσα στο σύστημα για πολλές ώρες συνεχίζουν να βρίσκονται οι 2 μονάδες του Αμύνταιου και οι 2 της Καρδιάς. Θυμίζουμε ότι στο θέμα είχε αναφερθεί προ ημερών στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου και ο πρόεδρος της ΔΕΗ, σημειώνοντας ότι για λόγους επάρκειας και ασφάλειας Αμύνταιο και Καρδιά “καίνε” διαθέσιμες ώρες, που σημαίνει ότι εάν δεν εγκριθεί το αίτημα που θα υποβληθεί για αύξηση των ωρών, εγείρεται σοβαρό ζήτημα για την ισορροπία του συστήματος τα επόμενα χρόνια.
Από τις ιδιωτικές μονάδες, διαθέσιμες εμφανίζονται όλες πλην του Ήρωνα, ο οποίος την τελευταία εβδομάδα μπήκε στην αγορά μόνο μία ημέρα. Όσο για την υδροηλεκτρική παραγωγή, αν και αυξημένη κάποιες ημέρες, η αύξηση αφορά σε υποχρεωτικά νερά. Τέλος σε συνήθη ομαλά επίπεδα εμφανίζεται η παραγωγή των ΑΠΕ αλλά και οι εισαγωγές. 
Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων

Πρόστιμα με βάση εισοδηματικά κριτήρια στον νέο ΚΟΚ

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς