ΦΛΩΡΙΝΑ - Εταιρίες οργάνωσης παραγωγής και πώλησης αγροτικών προϊόντων, καινοτομία πλούτου για τη Φλώρινα!


Το μυστικό σε όλα τα είδη παραγωγής και ειδικά στα αγροτικά προϊόντα, είναι η προεξασφαλισμένη πώληση της παραγωγής, η προπαραγγελία παραγωγής  και η ήδη προπώληση των προϊόντων που θα παραχθούν μετά!
Εκεί αποτυχαίνουν όλες οι μορφές αγροτικής παραγωγής,ακόμα και οι ομάδες παραγωγών ή οι συνεταιρισμοί, στην πώληση!
  Εκεί στοχεύει  η  δημιουργία νέων καινοτόμων  μορφών επιχειρήσεων, που αφενός θα στηρίζουν την διαδικασία της παραγωγής, αφετέρου θα λειτουργούν  σαν προπομποί συμφωνιών πώλησης , σε αγορές, είτε για λογαριασμό τους είτε για συνδεδεμένες με  αυτές επιχειρήσεις! Με κύρια λειτουργία τις εκ των προτέρων της παραγωγής παραγγελίες!



  Αυτό που λείπει, ειδικά στην Φλώρινα, είναι οι ικανές κεφαλαιοποιήσεις αγροτικών επιχειρήσεων, μικρός και διασπαρμένος κλήρος, μεγάλος βαθμός γήρανσης και αγραμματοσύνης  αγροτικού πληθυσμού, υψηλός βαθμός εγκατάλειψης από τη νέα γενιά, πλήρης αναντιστοιχία  μεγάλου κι ακριβού εξοπλισμού, σε αντιστοιχία μικρά καλλιεργούμενα κτήματα ( ανενεργά μεγάλα τρακτέρ, 2 και 3 , για εξαιρετικά λίγα στρέμματα).



  Από την άλλη δεν υπάρχει η σωστή πληροφόρηση, η επιλογή κατάλληλων καλλιεργειών που να πωλούνται, υπάρχει γραφειοκρατία για τις μικρές επιχειρήσεις, δεν υπάρχει σωστή λογιστική στήριξη με έσω λογιστήριο και εκμετάλλευση προγραμματικών ευκαιριών  σε ικανές κεφαλαιοποιήσεις κλπ

  Ενώ η ανάγκη στροφής στη γεωργία στο οροπέδιο της Φλώρινας ειδικά, είναι  επιβεβλημένη, λόγω ικανού υδάτινου ορίζοντα, που είναι αναξιοποίητος, ως η ανάρτηση που ακολουθεί:
                  

 Βέβαια κι αναμφίβολα, δεν υπάρχει η ανάλογη  πρόβλεψη ούτε για γεωργικές κτηνοτροφικές και βιομηχανικές ζώνες, ούτε πρόβλεψη για  αγροτική άρδευση και άρδευση βιομηχανίας , ούτε έχει αξιοποιηθεί κανένα φράγμα ή ταμιευτήρας, όπως της κάτω ανάρτησης:


   Σε αυτό το σημείο λείπει το ισχυρό ''αόρατο χέρι'' της  ιδιωτικής πρωτοβουλίας, που δεν μπορεί να αποτελείται  από τοπικά κεφάλαια, διότι αυτά δεν υπάρχουν ή δεν επαρκούν !
  Θα πρέπει να είναι με στήριξη από εταιρίες οργάνωσης- στήριξης παραγωγής και κυρίως πώλησης αγροτικών μας προϊόντων σε  εγχώριες και ξένες αγορές!

   Αυτές μπορούν να καθετοποιήσουν την οργάνωση παραγωγής και την πώληση και των υπαρχόντων επιχειρήσεων, στηρίζοντάς τες και κυρίως την πώληση των προϊόντων τους, παράλληλα με την δική τους δραστηριότητα στον ίδιο ή και σε άλλους τομείς!

    Να αξιοποιήσουν, από χέρσους αγρούς και ανενεργά μηχανήματα αγροτών της περιοχής, μέχρι την πώληση των προϊόντων των τοπικών επιχειρήσεων, σαν παραγωγοί και σαν μεσάζοντες πώλησης!
  Να οργανώσουν και να αξιοποιήσουν  όλα τα τοπικά εκθετήρια και διαμετακομιστικά που υπάρχουν, όπως η παρακάτω ανάρτηση:


    Να αξιοποιήσουν και να προωθήσουν  σε όλες τις αγορές  όλα τα τοπικά προϊόντα !

     Να παρέμβουν και να ξεμπλοκάρουν όλες τις πηγές άρδευσης, όπως τη λειτουργία του φράγματος της Τριανταφυλλιάς, που μένει ήδη ανενεργό, εδώ και 3 χρόνια, διότι δεν έγιναν δίκτυα, κόστους 40 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, επειδή δεν βρέθηκαν τα κεφάλαια!.




     Να οργανώσουν και να πουλήσουν προϊόντα σφραγίδα( ή μη ) της περιοχής  μας, από νερό, φυτόχωμα, φασολάκια, ζωοτροφές  μέχρι  πιπεριές, φασόλια, φράουλες, μήλα  Φλωρίνης, κι όχι μόνο!
      Ανάλογα μοντέλα να υπάρξουν  και στον τομέα της κτηνοτροφίας, των δασών, της αλιείας, της μελισσοκομίας, της λιμναίας παραγωγής κλπ
       Προσοχή όμως ειδικά στην κτηνοτροφία θέλει σχέδιο( ύδρευση, κατάλληλες εγκαταστάσεις κλπ, ως η ανάρτηση που ακολουθεί:



      Θα ήταν πολύ χρήσιμο  να γραφτούν περισσότερα για αυτού του είδους τις εταιρίες στήριξης παραγωγής και πώλησης  αλλά θα υπάρχει ο κίνδυνος της χαράμισης  του σκεπτικού, χωρίς τις ικανές  προϋποθέσεις!

       Διότι αυτό που απαιτείται  σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το εύρος των κεφαλαίων και των αγορών στήριξης, δεν μπορεί να είναι μικρές, δεν θα έχει αποτέλεσμα!

       Θα πρέπει να είναι 10πλάσιες ( αθροιστικά)από όλη  οικονομική δραστηριότητα της περιοχής μας, δηλαδή  η δική μας προσπάθεια να είναι 10% της οικονομικής δυναμικής  του οικείου υποστηρικτικού κεφαλαίου, βεβαίως εκτός Φλώρινας!
      Για την ακρίβεια  αυτού του μεγέθους να είναι ο όμιλος μιας  ή περισσοτέρων επιχειρήσεων  ομοειδούς ή μη  δραστηριότητας, με ικανό αριθμό ξεχωριστών επιχειρήσεων,επιμερισμού τζίρου ,για τη βέλτιστη φορολογική αντιμετώπιση!
      Να στοχεύουν, έπειτα, σε ικανού μεγέθους αγορές!

    Μικρό παράδειγμα οπτικής 1 εκ των αγορών, για συγκεκριμένο προιόν:

   Η καλύτερη αγορά  για τα φασόλια της Φλώρινας είναι η καυτή θερμοκρασιακά Κρήτη και νησιά, που δεν παράγουν  μεν φασόλια, παράγουν  όμως λάδι, που πωλείται  σε παραπλήσια ( κι υπό διαπραγμάτευση χονδρικής- λιανικής ) τιμή με τα φασόλια!!
        Ομως, τα ήδη φασόλια που παράγουμε δεν φτάνουν να …πνίξουμε ούτε μόνο  την Κρήτη των 800 χιλ συμπατριωτών μας , με φασόλια!
       Αρα, όσα φασόλια και να παράγουμε, έχουμε να τα πουλήσουμε, ειδικά ως Δυτικομακεδόνες στην Κρήτη,  και να πάρουμε μάλιστα  καβάντζα και πολύ φθηνό λάδι, της καλύτερης ποιότητας , για όποια χρήση θέλουμε  ( από μαγειρικό, μέχρι τηγανέλαιο, θέρμανσης για το χειμώνα μας , βοηθητικών τηλεθερμάνσεων μας κλπ).  

    Υπάρχουν πάνω από 100 ευκαιρίες ορεινής ανάπτυξης, με τη μορφή παραγωγής και πώλησης  προϊόντων  για την περιοχή μας , που  δεν θα παρατεθούν εδώ!
     Από  παραγωγή και διάθεση της πρωτογενούς παραγωγής, μέχρι  τυποποίηση, μεταποίηση  και εμπορία!




      Η περιοχή μας , αν αξιοποιήσει σωστά τις δυνατότητές της , θα πετύχει μια απίστευτα πολλαπλασιαστική  ανάπτυξη μεγεθών, που θα φέρει άνοδο  του τοπικού πλούτου και του τοπικού πληθυσμού, όχι μόνο εξαφανίζοντας την ανεργία αλλά ζητώντας  επιπρόσθετα εργατικά χέρια!  

   Κων/νος Χ. Μπομπότας



Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

Δείτε πως μπορείτε να κατασκευάσετε υπέροχες τσιμεντένιες πλάκες (Φώτο)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Τίτλοι Τέλους για το «Λούκυ Λουκ» - Το Θρυλικό Μπαρ στη Θεσσαλονίκη Κλείνει Μετά από 40 Χρόνια (Φώτο)

ΚΟΖΑΝΗ - Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εαρινή συναυλία του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας (Φώτο)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΚΡΑΝΙΩΝΑΣ: Το πλινθόκτιστο «στοιχειωμένο» χωριό της Ελλάδας! (Φώτο - Βίντεο)