Με Aυτές τις Παιδικές Χαρές θα Εύχεσαι να Ήσουν Ξανά Παιδί (Φώτο)

Ο φωτογράφος Kito Fujio ταξίδεψε σε όλη την Ιαπωνία, για να αιχμαλωτίσει τις παιδικές χαρές τη νύχτα.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Creators France.
Οι ώρες που περάσαμε στην παιδική χαρά, όταν ήμασταν παιδιά, είναι χαραγμένες στην καρδιά μας. Για μερικούς από εμάς αυτό ίσως οφείλεται στις αναμνήσεις που έχουμε συνδέσει με τραυματισμούς – ένα σπασμένο χέρι ενώ παίζαμε στην τραμπάλα ή μερικά σπασμένα δόντια, εκείνην τη φορά που πηδήξαμε από την κορυφή της τσουλήθρας. Αν το καλοσκεφτείς, οι παιδικές χαρές είναι μηχανισμοί για να χτυπούν τα παιδιά και μάλλον για αυτόν τον λόγο ακολουθούν τόσο συγκεκριμένα πρότυπα σήμερα: ασφαλείς, άσχημες, βαρετές. Ευτυχώς, ο Kito Fujio απαθανάτισε τις πιο όμορφες παιδικές χαρές της Ιαπωνίας, προτού αντικατασταθούν από άθλια κάστρα φτιαγμένα από κοντραπλακέ που πληρούν τις σημερινές αυστηρές προδιαγραφές. Ο Ιάπωνας φωτογράφος ταξίδεψε σε όλη τη χώρα αναζητώντας παιδικές χαρές που έπλασαν την ταυτότητά του. Μετά τα παιχνίδια arcade, τα άνετα εσωτερικά εξοχικών σπιτιών και τη γρήγορη αστικοποίηση, εστίασε σε τσιμεντένιες τσουλήθρες σε σχήμα ζώων.
Η σειρά λέγεται Park Playground Equipment (Εξοπλισμός Παιδικής Χαράς) και επανέρχεται στο έργο ενός άνδρα: του Isamu Noguchi, ενός Ιαπωνοαμερικανού γλύπτη, σχεδιαστή και εφευρέτη αυτών των παιχνιδιών-γλυπτών για παιδιά. Το πρώτο του δημιούργημα, το 1933, βρίσκεται στο Σαπόρο και τα πιο σημαντικά δημιουργήματά του βρίσκονται στην Ιαπωνία, αλλά μερικά έχουν εξαχθεί στις ΗΠΑ, γι’ αυτό υπάρχει ένα στο πάρκο Πίντμοντ, στην Ατλάντα. Η διαδρομή του γλυπτού είναι κατανοητή, δεδομένου ότι οι παιδικές χαρές του Noguchi ενέπνευσαν τη λεγόμενη  architecture canard (καινοτόμα αρχιτεκτονική), ένα κίνημα που γεννήθηκε τη δεκαετία του ’30, κοντά στην πολιτεία της Τζόρτζια. Όμως το κίνημα είχε περισσότερο τις ρίζες του στη διαφήμιση, παρά στο παιχνίδι.
Ο Kito Fujio βγάζει τις φωτογραφίες του κατά τη διάρκεια μεγάλων περιπάτων τη νύχτα, στους οποίους κουβαλάει τον απαιτούμενο εξοπλισμό φωτισμού για τη δημιουργία αυτών των ανατριχιαστικών τοπίων, προκειμένου να αποδώσει την ταυτότητα των φωτογραφιών του. Αυτόν τον μήνα αναμένεται να κυκλοφορήσει ένα βιβλίο που θα είναι διαθέσιμο στο website του.
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες παρακάτω:



vice.com

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Κείμενο – Παρέμβαση του Στρατηγού Φράγκου :Η Ελλάδα ως Στρατηγικός Εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο Στάθης Στιβακτάκης έχει μπλεξίματα με τον νόμο – Κατηγορείται για επίθεση (Φώτο)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση των μαθητών των ΚΔΑΠ "Morfosi" (Φώτο - Βίντεο)