ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Η παρουσίαση του βιβλίου «Σαν τότε» (ρεπορτάζ – φωτογραφίες)

Το  ξεχωριστό βιβλίο της Αφροδίτης Φελεμέγκα προβάλλει την ιδιαίτερη κουλτούρα, πολιτισμό, παράδοση και το αίσθημαορθοδοξίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας
Πόσες σελίδες χρειάζονται για να  περιγράψει κανείς  την ιστορία της ζωής του, τον πολιτισμό, την αγάπη και τα αισθήματα μέσα από βαθιές φιλίες που νικούν το χρόνο; Σίγουρα αρκετές όμως 120 σελίδες είναι μια καλή αρχή για να πάρει κάποιος μια καλή γεύση  από το βιβλίο της Αφροδίτης Φελεμέγκα: «Ζωή σαν τότε».

Έβαλαν στις ελάχιστες αποσκευές τους,  την ψυχή τους, το πνεύμα τους και τις άγιες εικόνες
Μέσα από τις σελίδες του αξιόλογου αυτού πονήματος γίνεται αναφορά στον πολιτισμό, τις συνήθειες, την κουλτούρα, την ορθόδοξη οικογενειακή αλλά και την κοσμοπολίτικη ζωή των παράλιων περιοχών των Ελλήνων της Ιωνίας τουλάχιστον 3.000 χρόνια εγκατεστημένους, ζώντας και μεταφέροντας την άνθηση των γραμμάτων και των τεχνών. Αυτά έβαλαν στις ελάχιστες αποσκευές τους, την ψυχή τους . Το πνεύμα τους και τις άγιες εικόνες κρυμμένες μέσα στα ρούχα τους. Και όλα αυτά μεταφέρονται ως μνήμες σαν παραμύθι από το στόμα των γιαγιάδων στα εγγόνια.

Το βιβλίο της Αφροδίτης Φελεμέγκα « Ζωή σαν τότε» παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Καστοριάς. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος Απολλωνιαδιτών Καστοριάς και  η Πολυφωνική  Χορωδία του Αγίου Νικάνορα.
Κεντρική παρουσιάστρια αλλά και υπεύθυνη της όλης εκδήλωσης ήταν η Μουσικολόγος και μαέστρος της Πολυφωνικής Χορωδίας του Αγίου Νικάνορα κ. Κατερίνα Τριανταφύλλου η οποία τόνισε «Αποτίσαμε φόρο τιμής στους προγόνους μας, φιλολογικά και μουσικά, δίνοντας ένα γλυκό ενθύμιο της Μικρασιατικής Παράδοσης, Κουλτούρας, που μας έδωσαν εκείνοι που άφησαν τα χώματα εκείνα, ήρθαν εδώ δεν ξέχασαν, όπως και εμείς δεν πρέπει να ξεχάσουμε».

Σκοπός μου είναι να μεταλαμπαδεύσω τις αξίες του προσφυγικού ελληνισμού της Μικράς Ασίας, στις επόμενες γενιές
Το «Ζωή σαν τότε» είναι  το πρώτο βιβλίο της συγγραφέως- που αναφέρεται στην κουλτούρα και στις παραδόσεις της Μικράς Ασίας. Αφορμή γι’ αυτό, στάθηκε η Μικρασιάτισσα γιαγιά της η οποία τη μεγάλωσε. Το βιβλίο προβάλλει την ιδιαίτερη κουλτούρα, πολιτισμό, παράδοση και το αίσθημα ορθοδοξίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Kαθ’ όλη την διάρκεια της εκδήλωσης η συγγραφέας ήταν πολύ συγκινημένη. « Η σημερινή εκδήλωση μετά την παρθενική που πραγματοποιήθηκε στον Βόλο, είναι φόρος τιμής στην μνήμη της Μικρασιάτισας γιαγιάς μου που με μεγάλωσε. Σκοπός μου είναι να μεταλαμπαδεύσω τις αξίες του προσφυγικού ελληνισμού της Μικράς Ασίας, στις επόμενες γενιές. Όσα έφεραν από τις χαμένες πατρίδες, όσα διατήρησαν και τα οποία τους κράτησαν όρθιους, για ένα νέο ξεκίνημα, στην μητέρα Ελλάδα. Το μήνυμα που θα ήθελα να περάσω είναι ότι δεν πρέπει να θεωρούμε τους ηλικιωμένους ως βαρίδια, αλλά ως φάρους που θα οδηγούν την ζωή μας. Οι νέοι δεν πρέπει να παρατούν τα όνειρα τους, εγώ το δικό μου το έκανα πραγματικότητα, μετά από πολλά χρόνια, να μην τα παρατούν ποτέ. Ποτέ δεν είναι αργά να εκπληρωθεί ένα όνειρο» δήλωσε η κ. Φελεμέγκα .

Η  Μικρά Ασία είναι οι ρίζες μας
Όπως τόνισε στις δηλώσεις της η  Πρόεδρος  του Συλλόγου Απολλωνιαδιτών Καστοριάς  κ. Μάρθα Κυρατζή:  «Η Μικρά Ασία είναι οι ρίζες μας, τις έχουμε πάντα μπροστά μας, μέσα μας, ψηλά τις κουβαλάμε πάνω μας. Αν και είμαστε πάρα πολλοί, είμαστε σκόρπιοι, αφανείς ήρωες, μας ζητήθηκε να είμαστε συμπαραστάτες στην  εκδήλωση και αυτό μας τιμά πάρα πολύ».
Αξίζει να αναφερθεί στην όμορφη και ζεστή αυτή εκδήλωση η  ψυχολόγος του Νοσοκομείου Καστοριάς Ειρήνη  Χριστοφίδου, ανέπτυξε το θέμα:  « Η ευεργετική αλληλεπίδραση της τρίτης ηλικίας με τα παιδιά». «Οι παππούδες και οι γιαγιάδες συμβάλλουν στην ανατροφή των παιδιών, επιδρούν θετικά στην ψυχοσύνθεση τους. Σύμφωνα με μια έρευνα, μια μητέρα με επιλόχεια κατάθλιψη, αν στο περιβάλλον υπάρχουν παππούδες και γιαγιάδες, η πάθηση διακόπτεται. Και το παιδί μεγαλώνει υγιές και σε σωστό περιβάλλον. Γίνεται ένας υγιής ενήλικας» δήλωσε η επιστήμονας .
Στο  τέλος της παρουσίασης, η Πολυφωνική χορωδία Αγίου Νικάνορα,  απέδωσε τραγούδια της Μικράς  Ασίας, όπου και ταξίδεψε όλους τους παρευρισκομένους σε μακρινά χρόνια των αλησμόνητων πατρίδων.
Θεοδώρα Κωτσοπούλου
Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ/  fouit.gr

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων

Πρόστιμα με βάση εισοδηματικά κριτήρια στον νέο ΚΟΚ