Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά θα ενθρονιστεί στη Χαρίεσσα

  • Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά θα ενθρονιστεί στη Χαρίεσσα
    Αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας Σουμελά στον Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού στις Αχαρνές (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
Νοσταλγία, αγάπη, πατρίδα, μνήμη, Πόντος, χαρά είναι μερικές από τις λέξεις που εκφράζουν τον διακαή πόθο των κάτοικων της Χαρίεσσας Ημαθίας να υποδεχθούν και να ενθρονίσουν την εικόνα της Παναγίας Σουμελά στο χωριό τους. Επιθυμία που πηγάζει από τους προγόνους τους, όπως δηλώνει στο pontos-news.gr ο 67χρονος  Λευτέρης Παμπουχίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών και Δοτών Μυελού των Οστών Χαρίεσσας «Ο Άγιος Λουκάς ο Ιατρός» και πρώην κοινοτάρχης, που πρωτοστάτησε γι’ αυτό το γεγονός. «Ήταν μια επιθυμία των παππούδων μας, των πατεράδων μας», λέει, που μεταφέρθηκε από γενιά σε γενιά στους νέους.
Έτσι, λοιπόν, την Κυριακή 2 Ιουλίου στις 18:30 στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Χαρίεσσας Νάουσας θα υποδεχθούν οι πιστοί με κάθε επισημότητα το αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας Σουμελά.
Η έλευσή της έρχεται με την ευλογία του μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμονα, την άδεια του Πανελληνίου Ιερού Προσκυνήματος «Παναγία Σουμελά» και του Σωματείου «Παναγία Σουμελά». Για την υποδοχή της μίλησε επίσης στο pontos-news.gr ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Χαρίεσσας, Γιώργος Μωυσιάδης: «Ευλογία για όλο το χωριό» θα είναι η έλευσή της. «Για το σύλλογο είναι μεγάλη τιμή και μεγάλη περηφάνεια. Μακάρι να πάρουμε λίγο από τη χάρη Της», συμπληρώνει.

Στιγμιότυπο από τη λιτανεία του αντιγράφου της εικόνας της Παναγίας Σουμελά στη Νίκαια Αττικής
(φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Θα την καλωσορίσουν ποντιακά σωματεία με παραδοσιακές φορεσιές, άγημα της Β΄ Μοίρας Καταδρομών από τη Νάουσα, ενώ μια φιλαρμονική ορχήστρα από την περιοχή θα αποδώσει τις δέουσες τιμές. «Φροντίζουμε για την καλύτερη υποδοχή της εικόνας», τονίζει ο πρόεδρος της Λέσχης, ώστε «να πάρει τη λάμψη που πρέπει», καταλήγει. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Λευτέρης Παμπουχίδης: «Χαρά και για μας, που θα έρθει η εικόνα, ευλογία για όλο τον κόσμο, προετοιμαζόμαστε να αποδώσουμε κι εμείς τις τιμές που αρμόζουν στην Παναγία»
Η εικόνα θα παραμείνει στο ναό για 40 μέρες, όπως θέλει η εκκλησιαστική παράδοση, για να διαβαστούν διάφορες ευχές, και στη συνέχεια θα ενθρονιστεί στην Εύξεινο Λέσχη Χαρίεσσας.
«Αφού σαραντίσει η εικόνα, θα την μεταφέρει ο ιερέας του χωριού στα γραφεία του Συλλόγου, και θα μείνει για πάντα εκεί», μας εκμυστηρεύεται ο Λευτέρης Παμπουχίδης. «Είναι πολύ σπάνιο να βγαίνουν οι εικόνες έτσι και να χαρίζονται σε ένα σωματείο», καταλήγει. Ο 67χρονος, που δηλώνει στρατιώτης στην Εύξεινο Λέσχη Χαρίεσσας, λέει πως «εκτός Εκκλησίας δεν ξαναδόθηκε η εικόνα της Παναγίας, πιστό αντίγραφο. Αυτό μας τιμά ιδιαίτερα», αναφέρει, τονίζοντας ότι έχει δοθεί μόνο σε εκκλησίες.

Από την υποδοχή της εικόνας στο Μαρούσι Αττικής (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
Αξίζει να σημειωθεί πως μετά την υποδοχή της εικόνας θα ακολουθήσει δεξίωση στο Πνευματικό Κέντρο του ναού.
Βασίλης Καρυοφυλλίδης

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Πουταχίδου Όλγα Υποψήφια Περιφερειακοί Σύμβουλος της ΠΕ Κοζάνης με τον Γιώργο Κασαπίδη