Μεγαλύτερος στον κόσμο ο μέσος όρος ηλικίας της Ελληνίδας που αποφασίζει να γίνει μητέρα

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για τα ζευγάρια που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί και καταφεύγουν στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Όπως δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΑΜΠΕ Πρακτορείο FM 104,9, ο γυναικολόγος, μαιευτήρας, εξειδικευμένος στην αναπαραγωγική ιατρική, Βαγγέλης Παπανικολάου, δεν υπάρχουν πλέον, τα νούμερα που ακούγαμε παλαιότερα, για 10, 15 ή 20 προσπάθειες.


Πλέον, ανάλογα και με την ηλικία της γυναίκας, μέσα σε τέσσερις προσπάθειες (δηλαδή δύο χρόνια) το 90% των ζευγαριών θα έχουν γίνει γονείς.

«Όταν είμαστε κάτω των 35 ετών το ποσοστό επιτυχίας ανά προσπάθεια είναι 50%, από τα 35 μέχρι τα 39 το ποσοστό είναι 35%, από τα 40 και μετά υπάρχει μεγάλη πτώση, στα 40 είναι 20%, στα 41, 15%», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ελληνίδες ξεκινούν την προσπάθεια να αποκτήσουν παιδί, λίγο μετά τα 32 χρόνια. «Ο μέσος όρος ηλικίας της Ελληνίδας αυτή τη στιγμή είναι ο ανώτερος σε όλο τον κόσμο, που σημαίνει ότι καθυστερούνε πάρα πολύ τη γονιμότητα και τη σύλληψη, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει πάρα πολύ το όνειρο και ο στόχος της τεκνοποίησης», ανέφερε.

Ο Βαγγέλης Παπανικολάου επισήμανε ότι η αυξημένη υπογονιμότητα οφείλεται κατά κύριο λόγο στην μεγάλη ηλικία των γυναικών, που επηρεάζει και την ποιότητα των ωαρίων, αλλά και στην ποιότητα του σπέρματος, η οποία βαίνει μειούμενη και για λόγους περιβαλλοντικούς, διατροφής και καθημερινής διαβίωσης.

«Τα παλαιότερα χρόνια πιστεύαμε ότι δεν παίζει ρόλο η ηλικία του πατέρα, τώρα έχουμε δει ότι η πατρική ηλικία παίζει ρόλο και στην ικανότητα προς γονιμοποίηση και στην πιθανότητα ανωμαλιών στο έμβρυο το οποίο θα παραχθεί και κατ’ επέκταση στην υγεία του παιδιού. Σαφέστατα, επομένως, υπάρχει παράγοντας πατρικός, ο οποίος δεν είναι τόσο σημαντικός όσο της μητέρας, αλλά επ’ ουδενί δεν είναι αμελητέος», τόνισε.

Πολλοί ξένοι επιλέγουν την Ελλάδα για εξωσωματική γιατί, σύμφωνα με τον γυναικολόγο, έχουμε το πιο φιλελεύθερο νομικό καθεστώς, με αποτέλεσμα να επιτρέπεται η παρένθετη μητρότητα ή η δωρεά ωαρίων, ενώ και οι Έλληνες ειδικοί της αναπαραγωγής είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένοι. Από τους δέκα χιλιάδες κύκλους εξωσωματικής που γίνονται ετησίως, οι δυο χιλιάδες αφορούν ζευγάρια από το εξωτερικό.

 onmed.gr

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων

Πρόστιμα με βάση εισοδηματικά κριτήρια στον νέο ΚΟΚ