ΕΦΚΑ: Στην «τσιμπίδα» δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν νόμιμα δεύτερη απασχόληση (εγκύκλιος)

Νέα βόμβα από τον ΕΦΚΑ καταργεί την ασφάλιση βάσει επαγγέλματος και καθιερώνει εισφορές βάσει εισοδήματος από κάθε πηγή, ακόμη και αν τα εισοδήματα αυτά δεν υπάρχουν!
Τα παραπάνω περιγράφονται σε εγκύκλιο του ΕΦΚΑ σχετικά με την παράλληλη ασφάλιση για κάθε αναληφθείσα επαγγελματική δραστηριότητα.
Στην εγκύκλιο κοινοποιούνται οι  διατάξεις των άρθρων 5 παρ.1 και 2, 17 παρ .1 και 36
παρ. 1,2,6 και 7 του Ν. 4387/2016 (ΦΕΚ 85 / 12-5-2016 τ.Α ́) σχετικά με την παράλληλη
ασφάλιση σε δύο η περισσότερους φορείς ή τομείς ασφάλισης που εντάσσονται στον ΕΦΚΑ
ή το Δημόσιο και καταβολή των αντιστοίχων ασφαλιστικών εισφορών. Με την εγκύκλιο καλύπτονται περιπτώσεις παράλληλης ασφάλισης. 
Ετσι από 1/1/2017 όσοι έχουν παράλληλη απασχόληση, δηλαδή μια βασική δουλειά και ένα συμπληρωματικό εισόδημα από περιστασιακή εργασία, η οποία δηλώνεται με δελτία παροχής υπηρεσιών, (μπλοκάκι) με τιμολόγια ή αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης, πληρώνουν πλέον βάσει της νέας εγκυκλίου του ΕΦΚΑ διπλές εισφορές:
  • Μια εισφορά για το κύριο εισόδημα.
  • Μια δεύτερη εισφορά για το συμπληρωματικό.
Αν έχουν δύο ή τρεις συμπληρωματικές δραστηριότητες από τις οποίες αποκτούν εισόδημα, τότε καλούνται να καταβάλουν για κάθε «ξεχωριστό» εισόδημα και την ανάλογη εισφορά, ακόμη και αν το εισόδημα αυτό δεν υπάρχει στην πραγματικότητα, όπως φαίνεται στα παραδείγματα που ο ΕΦΚΑ παραθέτει στην εγκύκλιο για την παράλληλη απασχόληση!
Στην τσιμπίδα πιάνονται και οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν νόμιμα δεύτερη συμπληρωματική απασχόληση, καθώς από 1/1/2017 το κάθε επιπλέον ευρώ που δηλώνουν από παράλληλη εργασία θα έχει την εισφορά του κλάδου στον οποίο απασχολούνται.
Στην εγκύκλιο αποκαλύπτεται και άλλη μία βόμβα, για εισφορές και στους συνταξιούχους ΙΚΑ, Δημοσίου, ΟΑΕΕ και άλλων Ταμείων που έχουν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα. Από 1/1/2017 καταργείται η απαλλαγή που είχαν από το να μην πληρώνουν εισφορές στον πρώην ΟΓΑ ως συνταξιούχοι με εισόδημα και από τα χωράφια, και με το νέο καθεστώς του ΕΦΚΑ, εφόσον εισπράττουν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα, θα έχουν εισφορά ως «αγρότες» δηλαδή 21,2%, για το 2017, 23,2% για το 2018, 25,2% για το 2019 και 27,2%. από το 2022 και μετά!
Αντίθετα, διατηρούν την απαλλαγή και δεν καταβάλουν εισφορές μόνον οι συνταξιούχοι που έχουν χωράφια αλλά πήραν και τη σύνταξή τους από τον ΟΓΑ ως αγρότες.
Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι «σύμφωνα με την παρ.11 του άρθρ. 40 του ν.4387/2016 καταργούνται οι διατάξεις του άρθρου 34 του Ν.1140/1981 περί μη υπαγωγής στην ασφάλιση του ΟΓΑ ασφαλισμένων ή συνταξιούχων άλλων Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και πλέον από 01/01/2017 ασφαλισμένοι με εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα καταβάλλουν εισφορά στον ΕΦΚΑ».
Καίγονται και οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ σε χωριά κάτω των 2.000 κατοίκων που ασκούν παράλληλα αγροτική δραστηριότητα, γιατί πλέον θα καταβάλλουν εισφορές ως αγρότες, λόγω πληθυσμιακού κριτηρίου, αλλά και ως ελεύθεροι επαγγελματίες.
Αν το μεγαλύτερο εισόδημα είναι από αγροτική δραστηριότητα, θα πληρώνουν 21,2% (για φέτος) με σταδιακή αύξηση από το 2018 και τα επόμενα έτη. Αν όμως έχουν το κύριο εισόδημα από επιχείρηση στο χωριό (βενζινάδικο, μίνι μάρκετ, παντοπωλείο, καφενείο, ταβέρνα κ.ά.) τότε σε αυτό το εισόδημα θα μπαίνει εισφορά 26,95% και στο αγροτικό 21,2%.
Σε κάθε περίπτωση παράλληλης απασχόλησης, από 1/1/2017 τα εισοδήματα θα εντοπίζονται μέσω εφορίας και θα αθροίζονται, ώστε να διαπιστωθεί ποιο είναι μεγαλύτερο και τι εισφορά θα έχει.
Με την εγκύκλιο καλύπτονται περιπτώσεις παράλληλης ασφάλισης :

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ – ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΦΟΡΕΙΣ (παρ. 1 των άρθρων 17 και 36 Ν. 4387/2016).
Α.1 ΜΙΣΘΩΤΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ ΕΛ.ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ Η΄ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Α.2 ΜΙΣΘΩΤΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
Α.3 ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΗ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ
Α.4 ΜΙΣΘΩΤΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΜΗ ΜΙΣΘΩΤΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

ΜΙΣΘΩΤΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ ΕΛ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ Η΄ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ Η΄ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ (Α.1, Α.2)
ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΗ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ (Α.3 )
ΜΙΣΘΩΤΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΜΗ ΜΙΣΘΩΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ (Α.4)
Β. ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΩΣ ΜΙΣΘΩΤΟΙ
ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ (Μισθωτή – Μη Μισθωτή) – ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΦΟΡΕΑ (παρ.2 του άρθρου 36 Ν.4387/2016).
http://www.aftodioikisi.gr

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ - Απαράδεκτο περιστατικό σε γνωστό ζαχαροπλαστείο της Παραλίας των Ν.Φλογητών (Φώτο)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Καστοριάς Ελένη Κάκκου

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ - ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Αποκλεισμός της Εφορείας από τους Αγρότες της Καστοριάς (Φώτο - Βίντεο)