ΟΑΕΔ: Τρία προγράμματα για προσλήψεις 15.876 ανέργων εντός του Καλοκαιριού

Τρία νέα προγράμματα θα τρέξουν μέσα στο Καλοκαίρι από τον ΟΑΕΔ, τα οποία αναμένεται να προσφέρουν χιλιάδες θέσεις εργασίας, σε ανέργους εγγεγραμμένους στα Μητρώα του Οργανισμού. Πρόκειται συνολικά για  15.876 θέσεις εργασίας.
Τα δύο από τα τρία συγκεκριμένα προγράμματα, ανακοίνωσε ήδη από την προήγουμενη βδομάδα, η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη, με συνέντευξη της στην κρατική τηλεόραση.
Οι προκηρύξεις αναμένεται να βγουν σταδιακά από τον ΟΑΕΔ, εντός του Ιουνίου και του Ιουλίου, με την πρώτη ακόμα και μέσα στις επόμενες μέρες.
Ειδικότερα πρόκειται για:
  1. Πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας σε 17 δήμους για 3.494 ανέργους
Το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, αφορά 17 δήμους θύλακες υψηλής ανεργίας και θα προσληφθούν 3.494 άτομα.
Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήδη δόθηκε η τελική έγκριση με απόφαση του ειδικού γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών Ε.Π. του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείο. Πρόκειται για το δεύτερο κύκλο δράσεων κοινωφελούς εργασίας, ο οποίος έχει εκπονηθεί από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και υλοποιείται από τον ΟΑΕΔ.
Στόχος του προγράμματος είναι από τη μια πλευρά να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για να απορροφηθούν άνεργοι και από την άλλη να καλυφθούν ανάγκες σε προσωπικό 17 δήμων της χώρας που παρουσιάζουν ταυτόχρονα και υψηλά ποσοστά μακροχρόνιας ανεργίας.
Συγκεκριμένα πρόκειται για τους Δήμους: Περάματος, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Αργους-Μυκηνών, Θερμαϊκού, Καλαμαριάς, Αρτας, Παύλου Μελά, Σαλαμίνας, Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Φυλής, Παιονίας, Ασπροπύργου, Κορδελιού-Ευόσμου, Σιντικής, Αγρινίου, Κορίνθου και Κερατσινίου-Δραπετσώνας.
Παράλληλα στόχος τους προγράμματος, είναι η αναβάθμιση των προσόντων των συμμετεχόντων – ανέργων, ώστε να διευκολυνθούν στην επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.
Διάρκεια – Δικαιολογητικά
Το πρόγραμμα θα είναι οκτάμηνης διάρκειας. Οι άνεργοι που θα συμμετέχουν θα απασχοληθούν στην υλοποίηση έργων τα οποία θα αφορούν στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των κατοίκων των τοπικών κοινωνιών.
Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της διευκόλυνσης της επανένταξης των ανέργων στην αγορά εργασίας προβλέπονται δράσεις ενεργοποίησης των ωφελουμένων, όπως συμβουλευτική, κατάρτιση κ.λπ. Αναφορικά με τη συμβουλευτική, στα ΚΠΑ2 του ΟΑΕΔ θα προσφέρονται δύο υποχρεωτικές συνεδρίες στους ωφελουμένους, κατά την είσοδο και την έξοδό τους στην πράξη χωρίς κόστος, με όρους που θα εξειδικεύονται στην προκήρυξη του ΟΑΕΔ.
Οι ωφελούμενοι απαιτείται να είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και πρέπει να ανήκουν σε μία τουλάχιστον από τις παρακάτω κατηγορίες:
— Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ
— Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς
— Εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ
— Άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων πτυχιούχων του ΟΑΕΔ
— Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ άνω των 29 ετών
— Εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ. Υπενθυμίζουμε ότι ποσοστό 15% των θέσεων θα καλυφθεί από ΑμεΑ, βάσει της νέας νομοθεσίας.
2. Προσλήψεις 10.500 ανέργων σε ΟΤΑ και Δημόσιο Τομέα
Το πρόγραμμα για τις 10.500 θέσεις σε ΟΤΑ και δημόσιο, θα προσφέρει θέσεις εργασίας σε ανέργους που έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους κατά την ημερομηνία καταγγελίας της σύμβασης εργασίας και δεν έχουν υπερβεί το 67ο έτος της ηλικίας τους κατά την ίδια ημερομηνία. Η απασχόληση των 10.500 ατόμων θα γίνει με οκτάμηνες και δωδεκάμηνες συμβάσεις.
Την προηγούμενη εβδομάδα κατατέθηκε τροπολογία από  το υπουργείο Εργασίας, στη Βουλή, με την οποία άνοιξε δρόμο για να εντάσσονται σε προγράμματα του ΟΑΕΔ που αφορούν εργασία σε δήμους και στο Δημόσιο άνεργοι ηλικίας μεταξύ 55 έως 67 ετών.
Την τροπολογία, είχε προαναγγείλει με αποκλειστικό ρεπορτάζ της, η aftodioikisi.gr, τονίζοντας ότι «το μόνο που απομένει για την δημοσιοποίηση του προγράμματος για την πρόσληψη 10.500 ανέργων σε δήμους και δημόσιο είναι η κατάθεση μιας νομοθετικής ρύθμισης από το υπουργείο Εργασίας».
Προϋποθέσεις και δικαιούχοι
Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος θα επιχορηγηθούν επιχειρήσεις των ΟΤΑ αλλά και υπηρεσίες άλλων δημοσίων φορέων προκειμένου να προχωρήσουν στην πρόσληψη 10.500 μακροχρόνια ανέργων, ηλικίας 55-67 ετών.
Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους κατά την ημερομηνία καταγγελίας της σύμβασης εργασίας και να μην έχουν υπερβεί το 67ο έτος της ηλικίας τους κατά την ίδια ημερομηνία.
Η απασχόληση των 10.500 ατόμων θα γίνει με οκτάμηνες κα δωδεκάμηνες συμβάσεις , με μισθό μέχρι 600 ευρώ και θα παρέχεται πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.
Σύμφωνα με πηγές του ΟΑΕΔ στο πρόγραμμα θα εντάσσονται άνεργοι που βρίσκονται στο μητρώα του Οργανισμού τουλάχιστον επί δώδεκα (12) μήνες πριν από την υποβολή της σχετικής αίτησης υπαγωγής.
Επίσης ανάμεσα στις προϋποθέσεις θα είναι να εξακολουθούν να είναι άνεργοι κατά την προκήρυξη του προγράμματος.
3. Προκήρυξη για 1.882 προσλήψεις σε hot-spots
Στα τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου αναμένεται να δημοσιοποιηθεί από τον ΟΑΕΔ και η προκήρυξη νέου προγράμματος προσλήψεων για την κάλυψη θέσεων σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων (hot – spots).
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν να προκηρυχθεί εντός του Μαϊου, ωστόσο αυτό δεν έγινε εφικτό, αφού σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν ορισμένες διορθωτικές τροποποιήσεις από το υπουργείο Εργασίας το οποίο είναι και αρμόδιο για την υλοποίηση του.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, οι αλλαγές αφορούσαν την μοριοδότηση των ανέργων για την κάλυψη των θέσεων. Υπενθυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά την πρόσληψη 1.882 ανέργων που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ.
Η πρόσκληση για την πρόσληψη των 1.882 ανέργων που θα στελεχώσουν τα Κέντρα Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων αναμένεται να εκδοθεί από το υπουργείο Εργασίας το επόμενο διάστημα και στην συνέχεια να δημοσιοποιηθεί από τον ΟΑΕΔ, με τον Οργανισμό να είναι υπεύθυνος για την υλοποίηση του προγράμματος.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις αποκλειστικά και μόνο μέσω της ιστοσελίδας του ΟΑΕΔ.
Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα εργαστούν σε Κέντρα Προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων (hot spots) στις περιφέρειες της χώρας, με βάση τις ανάγκες, όπως εκείνες καταγράφηκαν από το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών/Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Οι θέσεις που θα προκηρυχθούν θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ειδικότητες διοικητικού και οικονομικού προσωπικού, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών, δασκάλων, νηπιαγωγών, βρεφονηπιοκόμων, ηλεκτρολόγων υδραυλικών, βοηθητικού προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού φυλακτικού προσωπικού, οικοδόμων, οδηγών και γενικών καθηκόντων.
Κριτήρια μοριοδότησης
Τα κριτήρια μοριοδότησης των ωφελουμένων θα είναι:
— Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελουμένου, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες, το οποίο διπλασιάζεται για τους ανέργους αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών
— Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων της πρώτης κατηγορίας με ανώτατο όριο τους 60 μήνες
— Αναπηρία ωφελούμενου σε ποσοστό 50% και άνω
— Ετήσιο εισόδημα ατομικό ή οικογενειακό
— Ηλικία
— Αριθμός ανήλικων τέκνων
— Γονέας προστατευόμενου ή προστατευόμενων τέκνων ΑΜΕΑ, ανηλίκων ή και ενηλίκων, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω
— Εντοπιότητα βάση της έδρας της μόνιμης κατοικίας του ωφελούμενου.
— Δικαιούχοι του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ), πρώην «Ελαχίστου Εγγυημένου Εισοδήματος».
Αποδοχές εργαζομένων
Ο συνολικός προϋπολογισμός της Δράσης ανέρχεται στα 13.191.156,27.
Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα, ηλικίας έως 25 ετών, θα λαμβάνουν μηνιαίως καθαρές αμοιβές 431,75 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 638,75), ενώ όσοι είναι άνω των 25 ετών θα λαμβάνουν 495,25 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 732,54).
Για εργασίες στις οποίες από τη φύση τους απαιτείται νυχτερινή εργασία, οι αποδοχές θα ανέρχονται στα 539,75 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 665,95) για τους εργαζόμενους μέχρι 25 ετών και στα 619 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 763,73) για τους εργαζόμενους άνω των 25 ετών, καθώς ειδικά για το συγκεκριμένο πρόγραμμα προβλέπεται η καταβολή νυχτερινής αμοιβής.
Επιπλέον, οι εργαζόμενοι που θα αλλάξουν τόπο διαμονής, προκειμένου να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, θα λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα μετεγκατάστασης, ύψους 200 ευρώ.
Οι ωφελούμενοι του προγράμματος θα έχουν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και θα αμείβονται επιπλέον για τη νυκτερινή τους εργασία, όπως ορίζεται στις νομοθετικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στον νόμο που ψηφίστηκε το 2016 Βουλή με τίτλο «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις»
Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά και μόνο στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ.

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ - Απαράδεκτο περιστατικό σε γνωστό ζαχαροπλαστείο της Παραλίας των Ν.Φλογητών (Φώτο)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Καστοριάς Ελένη Κάκκου

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ - ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Αποκλεισμός της Εφορείας από τους Αγρότες της Καστοριάς (Φώτο - Βίντεο)