ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Eρώτηση στην Βουλή για τα σοβαρά ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζει η ελληνική γουνοποιία

Αποτέλεσμα εικόνας για γουνα καστοριαςΘΕΜΑ: «Τα σοβαρά ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζει η ελληνική γουνοποιία δημοσιοποιεί ο Σύλλογος Γουνοποιών Καστοριάς»   
Ο κλάδος της ελληνικής γουνοποιίας αποτελεί τον κύριο μοχλό ανάπτυξης της Δυτικής Μακεδονίας και έναν από τους τρείς πρώτους εξαγωγικούς κλάδους της Ελλάδος. Ενδεικτικά για το έτος 2013, οι εξαγωγές του κλάδου ανέρχονται στο ύψος των 309.366.000 €.
Ο κλάδος της μεταποίησης απαρτίζεται από μικρές και μεσαίου τύπου βιοτεχνίες, περί τις 1.800 ενεργείς επιχειρήσεις, οι δε εν δυνάμει θέσεις απασχόλησης είναι περί τις 5.000. Σημαντική είναι η συμβολή του κλάδου της εκτροφής των γουνοφόρων ζώων στην εξαγωγική επίδοση του κλάδου. Ο κλάδος της εκτροφής παρουσιάζει σήμερα μια δυναμική που συνίσταται σε παραγωγή περί των 2.500.000 ελληνικών δερμάτων ετησίως, από 100 επιχειρήσεις εκτροφής οι οποίες έχουν δημιουργήσει περίπου 1.000 θέσεις εργασίας.
Το μεγαλύτερο ποσοστό από τις πωλήσεις των ελληνικών δερμάτων πραγματοποιείται μέσω των δημοπρατηρίων των χωρών της Βόρειας Αμερικής και Ευρώπης και ένα μέρος μεταποιείται σε έτοιμα γουναρικά από τις βιοτεχνίες της Ελλάδος.
Το σοβαρό πρόβλημα του κλάδου της μεταποίησης είναι το γεγονός ότι ένεκα της Ρωσο-Ουκρανικής κρίσης, οι ελληνικές εξαγωγές έχουν μειωθεί από τις αρχές του 2015 μέχρι σήμερα κατά 85%, κατά την στιγμή που στην διεθνή αγορά διακινούνται 65 εκατομμύρια δέρματα. Αυτό το γεγονός ταυτοχρόνως αποδεικνύει πως η κρίση αφορά αποκλειστικώς στην ελληνική γουνοποιία και περιορίζεται εντός της ελληνικής επικράτειας.
Ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς προτείνει ως ενέργειες αντιμετώπισης της κρίσης την οποία διέρχεται ο κλάδος τα ακόλουθα:
1) Αναζωογόνηση της βιοτεχνικής ζώνης και ενσωμάτωση στα τελωνειακά προνόμια και φορολογικά. 
2) Χωροθέτηση του Εκθεσιακού Κέντρου Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς σε έκταση 130 στρεμμάτων περίπου στην περιοχή ΒΙΠΕ εντός της Ζ.Ο.Ε. Καστοριάς (περιοχή 8).
3) Δημιουργία Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου στη ΒΙΠΕ Καστοριάς.
4) Άμεση αντιμετώπιση και επίλυση των λειτουργικών και χρηματοοικονομικών κινδύνων τους οποίους αντιμετωπίζει ο  κλάδος και τους οποίους κανένας άλλος κλάδος, πλην των τραπεζών, δεν αντιμετωπίζει και μάλιστα μετά την επιβολή των capital controls.
5) Επιτάχυνση ανοίγματος των δράσεων του νέου ΕΣΠΑ.
6) Επιβολή αντισταθμιστικών δασμών στις εισαγωγές γουναρικών από Κίνα,
7) Υποστήριξη της διαφημιστικής προβολής του κλάδου μέσω της κρατικής ενίσχυσης είτε σε συνδυασμό με άλλα προϊόντα της χώρας είτε αυτοτελώς.
8) Παράταση των εμπορευμάτων της δασμολογικής Κλάσης 43031090, που εισήχθησαν για επιδιόρθωση (φασόν) και επανεξαγωγή.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
Έχει την πρόθεση η Πολιτεία να εξετάσει, να αξιολογήσει και να υλοποιήσει πλήρως τις συγκεκριμένες προτάσεις του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, άλλως και σε αρνητική περίπτωση, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα της ελληνικής γουνοποιίας, όπως τα θέτουν οι γουνοποιοί;
     
Αθήνα, 16/05/2017
Ο ερωτών Βουλευτής
Ιωάννης Σαχινίδης
Βουλευτής Πέλλης
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ






Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Τίτλοι Τέλους για το «Λούκυ Λουκ» - Το Θρυλικό Μπαρ στη Θεσσαλονίκη Κλείνει Μετά από 40 Χρόνια (Φώτο)

Δείτε πως μπορείτε να κατασκευάσετε υπέροχες τσιμεντένιες πλάκες (Φώτο)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Τα Θεοφάνεια του 2018 στη Μεσοποταμία (Φώτο - Βίντεο)

ΚΟΖΑΝΗ - Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εαρινή συναυλία του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας (Φώτο)