Ενδιαφέρον των Κινέζων για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ


Ενδιαφέρον για το μεγαλόπνοο σχέδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου που θα περνάει και από την Κρήτη, το EuroAsia Interconnector, δείχνει η κινεζική πλευρά όπως προκύπτει από τις επαφές που έγιναν στο πλαίσιο της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο.


Οι Κινέζοι, μέσω της State Grid έχουν συμφωνήσει στην εξαγορά του 24% του ΑΔΜΗΕ, που συμμετέχει στο σχέδιο του EuroAsia Interconnector.

Ο κινεζικός όμιλος εξετάζει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, διάφορους τρόπους για τη συμμετοχή του στο φιλόδοξο έργο ώστε να προχωρήσει, λόγω και της κρισιμότητας για την Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Το ίδιο έργο είχε συζητήσει και κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ισραήλ ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς καθώς εξετάζεται να συνδυαστεί και με δίκτυο οπτικών ινών που θα διασυνδέει τις τρεις χώρες. Το σχέδιο που προωθείται προβλέπει πως το ενεργειακό καλώδιο θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια και προς τις δύο κατευθύνσεις, ενώ η σύνδεση θα αφορά τον ηλεκτρισμό που θα παραχθεί από το φυσικό αέριο.

Εκτός από το EuroAsia Interconnector, κατά τις επαφές της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Πεκίνο, συζητήθηκαν και άλλα έργα στον τομέα της ενέργειας.

Η κινεζική πλευρά δείχνει έντονο ενδιαφέρον και για τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), αλλά και η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών. Βέβαια υπάρχουν και παράπονα, όπως το πρόσφατο υπόμνημα κινεζικού ομίλου που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα προς τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών για τις εκατοντάδες σελίδες χαρτούρας χωρίς να μπορεί να λάβει την επιστροφή ΦΠΑ!

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

Δείτε πως μπορείτε να κατασκευάσετε υπέροχες τσιμεντένιες πλάκες (Φώτο)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Τίτλοι Τέλους για το «Λούκυ Λουκ» - Το Θρυλικό Μπαρ στη Θεσσαλονίκη Κλείνει Μετά από 40 Χρόνια (Φώτο)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΚΡΑΝΙΩΝΑΣ: Το πλινθόκτιστο «στοιχειωμένο» χωριό της Ελλάδας! (Φώτο - Βίντεο)

ΚΟΖΑΝΗ - Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εαρινή συναυλία του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας (Φώτο)