Παράθυρο και για πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων από τον πρόεδρο της ΡΑΕ!

Το ενδεχόμενο να πουληθούν και υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ, εκτός από λιγνιτικές, άφησε ανοιχτό ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Νίκος Μπουλαξής, σημειώνοντας ότι το ζήτημα βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης – αλλά δηλώνοντας άγνοια για τις λεπτομέρειες και την οριστική απόφαση.
«Γνωρίζω ότι είναι στην διαπραγμάτευση που διεξάγεται αυτή την περίοδο… Δεν γνωρίζω όμως περαιτέρω πληροφορίες για την εξέλιξη των συζητήσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουλαξής στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών για το αν η ιδιωτικοποίηση μέρους των παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ θα συμπεριλάβει και υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Πάντως διευκρίνισε ότι το θέμα το χειρίζεται ο αρμόδιος υπουργός (σ.σ Γιώργος Σταθάκης).
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΡΑΕ «έδειξε» την κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος ως αρμόδια για τις χρεώσεις των καταναλωτών στα τιμολόγια της ΔΕΗ προς χάρη των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).
Υποστήριξε ακόμη ότι η Ρυθμιστική Αρχή δεν έχει καμία δικαιοδοσία στο συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς όπως υπογράμμισε η χρέωση ανά κατηγορία καταναλωτή προβλέπεται σε νόμο από το 2012, συνεπώς κατέληξε για την αλλαγή του απαιτείται τροπολογία.
«Η ΡΑΕ επ’ αυτού δεν έχει αποφασιστική αρμοδιότητα. Εμείς βγάζουμε τα νούμερα. Από εκεί και πέρα το πώς θα πληρωθούν κι αν θα υπάρχει κρατική χρηματοδότηση είναι καθαρά πολιτική απόφαση», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΡΑΕ.
Ο ίδιος ανέφερε ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η πρακτική που ακολουθείται είναι η χρηματοδότηση των ΥΚΩ από το κράτος έναντι της πληρωμής του κόστους τους από τους καταναλωτές, σχολιάζοντας ότι αυτό θα μπορούσε να εξεταστεί κατά πόσο έχει δυνατότητα εφαρμογής στη χώρα μας ή εναλλακτικά να καλύπτεται ένα μέρος του κόστους από το κράτος και το υπόλοιπο από τους καταναλωτές.
Αναλύοντας το κόστος που επωμίζονται από τις λεγόμενες ΥΚΩ οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ηλεκτροδότησης, ο πρόεδρος της ΡΑΕ, υποστήριξε ότι το 90% των 600 έως 800 εκατομμυρίων ευρώ προέρχεται από τη διασύνδεση των νησιών και μόλις 50 έως 70 εκατομμύρια αφορούν στα κοινωνικά τιμολόγια και τους πολύτεκνους.
Παράλληλα ο πρόεδρος της ΡΑΕ ανακοίνωσε την απόφασή του να εισηγηθεί στον αρμόδιο υπουργό, Γιώργο Σταθάκη, αλλαγές στον τρόπο χρέωσης των καταναλωτών για την υπέρβαση του ορίου κατανάλωσης κιλοβατώρων, καθώς όπως σημείωσε το υφιστάμενο σύστημα κλιμακωτής χρέωσης είναι «προβληματικό» κι αποτελεί «στρέβλωση».
Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες είχαν καταγραφεί έντονες αντιδράσεις των καταναλωτών με αιχμές περί «κρυφών χρεώσεων» της ΔΕΗ, καθώς παρατηρήθηκε πως όταν κάποιος υπερέβαινε τα όρια των 2.000 κιλοβατώρων για το τετράμηνο πλήρωνε με την υψηλότερη αυξημένη χρέωση όλη την ενέργεια, όχι μόνο τις υπερβάλλουσες κιλοβατώρες.

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων

Πρόστιμα με βάση εισοδηματικά κριτήρια στον νέο ΚΟΚ

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς