Σπασμένη οθόνη κινητού; Μπορείτε να την αλλάξετε μόνοι σας; (Φώτο)

Την σημερινή εποχή, κάθε Έλληνας, έχει τουλάχιστον ένα smartphone στην κατοχή του. Είναι αρκετά πρακτικά και αν είστε λάτρεις της τεχνολογίας, μπορεί όλη σας η μέρα να εξαρτάται με αυτά. Το μόνο μειονέκτημα που έχουν, είναι ότι είναι πολύ πιο ευαίσθητα από τα παλαιότερα κινητά.

Οι παλαιότεροι που είχαν την χαρά να χρησιμοποιήσουν κινητά όπως το αθάνατο Nokia 3210, που έπεφτε από τον 4ο στο πεζοδρόμιο και έβγαινε ανέπαφο, σίγουρα καταλαβαίνουν τι εννοούμε.
Οθόνη : LCD και digitizer

Το πιο ευαίσθητο σημείο ενός μοντέρνου κινητού, είναι σίγουρα η οθόνη του. Η οθόνη σε ένα smartphone συνήθως αποτελείται από δύο μέρη. Την οθόνη LCD που προβάλει τα δεδομένα, και το touchscreen γυαλί που ψηφιοποιεί τα αναλογικά δεδομένα. Το τελευταίο ονομάζεται digitizer ή touch screen glass, και είναι συνήθως αυτό που σπάει.

Φυσικά μπορεί να σπάσει ή να καεί και η ίδια η LCD οθόνη, αλλά το digitizer είναι αυτό που συνήθως είναι το πρώτο θύμα μίας πτώσης ή ενός χτυπήματος.

Φυσικά δεν είναι όλα τα digitizer ίδια. Μερικά σπάνε για πλάκα, ενώ άλλα αντέχουν ακόμα και δυνατά χτυπήματα με σφυρί.
Πόσο κοστίζουν τα ανταλλακτικά για σπασμένη οθόνη κινητού και που μπορείτε να τα βρείτε

Το κόστος της οθόνης LCD και του digitizer διαφέρει από κινητό σε κινητό. Σημαντικός παράγοντας είναι η τεχνολογία που έχει το καθένα αλλά και η διάμετρος.

Έτσι μπορείτε να βρείτε digitizer που κοστίζει 7 ευρώ, αλλά μπορείτε να βρείτε και κάποια που ξεπερνούν τα 30 ευρώ.

Οι οθόνες κοστίζουν λίγο παραπάνω, αφού συνήθως ξεκινούν από 10-15 ευρώ και μπορεί να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τα 50 ευρώ για πολύ ακριβά μοντέλα

Τώρα το που θα τα βρείτε, είναι ένα μικρό θέμα. Αν και υπάρχουν κάποια καταστήματα στην Ελλάδα που διαθέτουν απόθεμα σε κάποια συγκεκριμένα μοντέλα, τις περισσότερες φορές δεν θα είστε τόσο τυχεροί, και η μόνη επιλογή θα είναι κάποια αποθήκη της Κίνας. Το καλύτερο μέρος φυσικά για αυτό, είναι το ebay, όπου πληρώνετε με paypal.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι αν και θα σας κοστίσει φτηνότερα, θα αργήσει αρκετά να έρθει, αφού τα δέματα από Κίνα κάνουν 10-30 μέρες να φθάσουν Ελλάδα.

Φυσικά υπάρχει και η επιλογή του κούριερ, με το οποίο μπορεί να φθάσει περίπου σε μία εβδομάδα σπίτι σας. Tα μεταφορικά με κούριερ είναι συνήθως 10-15 ευρώ.

Επειδή το κόστος των ανταλλακτικών είναι συνήθως μικρό, δεν υπάρχει περίπτωση να έχετε θέμα με το τελωνείο, καθώς τις περισσότερες φορές το ποσό είναι κάτω από το όριο ελέγχου στο τελωνείο (και αν ακόμα δεν είναι, οι σύντροφοι από την PRC, θα το κάνουν συνήθως να φαίνεται ότι είναι).
Γιατί οι επαγγελματίες τεχνίτες, χρεώνουν συνήθως αρκετά για αλλαγή σπασμένης οθόνης κινητού;

Αν και δεν υπάρχει κάποιο συμφωνημένο τιμολόγιο για την επισκευή μίας σπασμένης οθόνης, συνήθως η χρέωση για την επισκευή ξεπερνάει τα 50 ευρώ, μαζί φυσικά με το κόστος των ανταλλακτικών.

Μάλιστα σε μερικές μεγάλες αλυσίδες, το κόστος των εργατικών μόνο, κυμαίνεται από 70 έως 100 ευρώ.

Γιατί λοιπόν, είναι τόσο υψηλό; είναι κλέφτες;

Η απάντηση είναι όχι, ειδικά αν πρόκειται για κάποιο καλό και ακριβό κινητό. Η επισκευή ενός κινητού, δεν είναι και τόσο εύκολη διαδικασία, όχι τόσο πολύ γιατί απαιτεί πάντα ειδικά εργαλεία και τρομερές τεχνικές γνώσεις, αλλά γιατί είναι λεπτοδουλειά, που αν δεν είστε προσεκτικοί, κάτι μπορεί να πάει στραβά.

Δηλαδή με απλά λόγια, ακόμα και πολύ μεγάλη εμπειρία να έχεις στις επισκευές, δεν είναι απίθανο, κατά το άνοιγμα ή την επισκευή, να προκληθεί κάποια βλάβη ή σημάδι.

Ο σωστός επαγγελματίας, αν κάνει κάποια βλάβη κατά την επισκευή, ακόμα και αν αυτό είναι σημάδι στο πλαστικό, θα πρέπει να το επισκευάσει με δικά του έξοδα, και να σας το παραδώσει πίσω ανέπαφο.

Γιαυτό στο κόστος των εργατικών, συμπεριλαμβάνεται συνήθως και η πιθανότητα για λάθη.

Ένας άλλος λόγος που συνδέεται με τον παραπάνω, είναι ότι για να αποκλειστεί ο ανθρώπινος παράγοντας όσο πιο πολύ γίνεται, τα μεγάλα εργαστήρια διαθέτουν ειδικά επαγγελματικά εργαλεία που κάνουν σχεδόν αυτόματα την διαδικασία . Αυτά πολλές φορές κοστίζουν αρκετά. Οπότε, ο επαγγελματίας πρέπει να κάνει απόσβεση αυτού του μηχανήματος, μέσω του αυξημένου κόστος των εργατικών.

Αξίζει να επισκευάσετε την σπασμένη οθόνη μόνοι σας, αν δεν έχετε καμία 
απολύτως εμπειρία;
Η απάντηση είναι εξαρτάται. Οι βασικοί παράγοντες που θα πρέπει να αναλογιστείτε είναι δύο.

Ο πρώτος είναι πόσο καλό είναι το κινητό σας. Δηλαδή αν πρόκειται για το τελευταίο iphone που κοστίζει 600 ευρώ, και για επισκευή οθόνης σας ζητάνε 80 ευρώ, τότε αν δεν έχετε ξαναλλάξει σπασμένη οθόνη από κινητό, είναι προτιμότερο να πληρώσετε εξειδικευμένο τεχνικό.

Αν όμως το κινητό σας κοστίζει καινούργιο 80 ευρώ, τότε σίγουρα το κόστος του τεχνικού είναι υπερβολικό για την αξία του κινητού.

Ο άλλος παράγοντας, είναι αυτό που λέμε πόσο πιάνουν τα χέρια σας. Όπως ξανά-είπαμε και πιο πάνω, η αλλαγή digitizer ή LCD οθόνης, δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη τεχνική γνώση. Στα μοντέρνα κινητά όλα είναι κουμπωτά ή κολλητά. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ξεβιδώσετε κάποιες βίδες, να βγάλετε κάποιες καλωδιοταινίες και να αφαιρέσετε λίγη κόλλα που συγκρατεί το digitizer πάνω στο κινητό. Δεν θα χρησιμοποιήσετε κολλητήρι ή τίποτα άλλο εξειδικευμένο.

Αλλά παρότι η διαδικασία είναι σχετικά απλή, όλα αυτά είναι μικροσκοπικά και ευαίσθητα. Οπότε αν είστε ιδιαίτερα άγαρμπος ή φοβάστε να πιάσετε ακόμα και κατσαβίδι για να σφίξτε μία βίδα, τότε καλύτερα να μην το σκεφτείτε καν.

Αν όμως πιάνουν λίγο τα χέρια σας γενικά, τότε με τις απαραίτητες οδηγίες, δεν θα δυσκολευτείτε και τρομερά.
Κινητά στα οποία είναι ευκολότερη η διαδικασία αλλαγής σπασμένης οθόνης
Πρώτα smartphone
Smartphone στα οποία η μπαταρία βγαίνει
Οικονομικά smarthphone
Κινέζικα smartphone
Κινητά στα οποία είναι δυσκολότερη η διαδικασία αλλαγής σπασμένης οθόνης
Αδιάβροχα κινητά
Smarthphone με κόστος πάνω από 400 ευρώ (δεν είναι κανόνας, αλλά τις περισσότερες φορές συμβαίνει)
Τα τελευταία iPhone
Τα τελευταία Samsung Galaxy
Πολύ λεπτά smartphone

Διαδικασία αλλαγής σε σπασμένη οθόνη κινητού

Η διαδικασία αλλαγής του digitizer και της οθόνης, αν και διαφέρει από κινητό σε κινητό, σε γενικές γραμμές ακολουθεί πάντα τους ίδιους κανόνες.
Απαραίτητα εργαλεία και εξοπλισμός
Τα εργαλεία που συμπαραδίδονται μαζί με ανταλλακτική touch screen για tablet

Για την αλλαγή της σπασμένης οθόνης ενός κινητού, τα απαραίτητα εργαλεία είναι μόνο ένα μικρό κατσαβίδι ηλεκτρονικού και μία πλαστική πένα. Αυτά θα τα βρείτε πάντα μέσα στην συσκευασία της νέας οθόνης/digitizer. Φυσικά θα πρόκειται για πολύ φτηνά μέρη, που δεν θα κρατήσουν παραπάνω από μερικές φορές, αλλά την δουλειά τους θα την κάνουν.

Χρήσιμο εργαλείο είναι και μία καλή βεντούζα, με την οποία μπορείτε να τραβήξετε τo digitizer πιο εύκολα. Στην αγορά υπάρχουν και μερικές διπλές βεντούζες που βοηθούν λίγο περισσότερο.
Επίσης χρήσιμα, αν όχι απαραίτητα, είναι και τα αντιστατικά γάντια. Ο στατικός ηλεκτρισμός, μπορεί να καταστρέψει τα ηλεκτρονικά κυκλώματα, γιαυτό θα πρέπει να γειώνεστε πριν ακουμπήσετε το κινητό ή να φοράτε αυτά τα γάντια. Το κόστος τους είναι σχετικά μικρό (3-10 ευρώ).

Τέλος, ένα καλό αντιστατικό χαλάκι, σίγουρα μπορεί να βοηθήσει, αν και δεν είναι απολύτως απαραίτητο.
Τώρα αν θέλετε να κάνετε πιο επαγγελματική δουλειά, μπορείτε να αγοράσετε workstation με θερμαινόμενη πλάκα και καμινέτο και ειδική υποδοχή για κόλλα. Αυτά τα workstation κοστίζουν 100-2000 ευρώ το καθένα.

Εκτός από τα εργαλεία, χρειάζεστε και ένα πολύ καθαρό χώρο. Οποιαδήποτε σκόνη ή σκουπιδάκι πέσει πάνω στην LCD οθόνη, θα κάνει το τελικό αποτέλεσμα άσχημο, και αν προσπαθήσετε να το καθαρίσετε, ίσ
ως δημιουργήσετε κάποια δαχτυλιά ή θάμπωμα.

Γιαυτό, για να μην καθαρίζετε με αλκοόλ και ειδικά πανάκια, ένας καθαρός χώρος και γάντια, μπορούν να το αποτρέψουν.

1. Αλλαγή μόνο σε digitizer

Αν πρόκειται για σπασμένο γυαλί (digitizer), τότε είναι λίγο πιο εύκολη. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ανοίξετε το κινητό, να βγάλετε το προστατευτικό καπάκι της μητρικής και να αφαιρέσετε την καλωδιοταινία που συνδέει το digitizer με την μητρική.

Πλέον το digitizer είναι έτοιμο να βγει. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να μαλακώσετε λίγο την κόλλα που το συγκρατεί πάνω στο κινητό. Για να το κάνετε αυτό, θέλετε ένα πιστολάκι ή ακόμα καλύτερα ένα ειδικό ηλεκτρονικό καμινέτο, το οποίο έχει έλεγχο θερμοκρασίας. Με το καμινέτο, θερμαίνεται περιμετρικά το digitizer, με λίγο μεγαλύτερα περάσματα από το κάτω και το πάνω μέρος, καθώς εκεί έχει περισσότερη κόλλα.

Η θερμοκρασία του αέρα θα πρέπει να είναι περίπου 100-120 βαθμούς. Οτιδήποτε παραπάνω, μπορεί να καταστρέψει και την LCD οθόνη και να έχετε προβλήματα.

Εφόσον μαλακώσει αρκετά η κόλλα, με μία πλαστική πένα, που θα υπάρχει πάντα μαζί με το νέο digitizer, την ξεκουμπώνετε προσεκτικά περιμετρικά, αφήνοντας τελευταίο το πάνω μέρος, που βρίσκεται η κωλωδιοταινία. Με λίγο προσπάθεια, θα σας πάρει 1-2 λεπτά αυτή η διαδικασία.

Εφόσον το digitizer είναι σπασμένο, θέλει λίγο προσοχή, γιατί ίσως πετάγονται κομμάτια από γυαλί στην οθόνη ή και σε εσάς.

Πλέον το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να τοποθετήσετε το νέο digitizer και να το συνδέσετε με την μητρική. Η τοποθέτηση είναι απλή, αλλά θα πρέπει να το κολλήσετε πάνω στο πλαστικό ώστε να μην κουνιέται ή να προεξέχει.

Για αυτό το λόγο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μερικές αυτοκόλλητες λωρίδες διπλής όψης, που θα βρείτε σχεδόν πάντα μαζί με το digitizer. Αυτές τις κολλάτε στο πλαϊνό «νεκρό» μέρος του digitizer, το οποίο συνήθως είναι μαύρου χρώματος και θα κολλήσουν πάνω στο πλαστικό μέρος.

Στα σημεία αυτά, ίσως υπάρχουν υπολείμματα κόλλας, τα οποία θα πρέπει να τα αφαιρέσετε, γιατί αλλιώς δεν θα κάθετε καλά το γυαλί πάνω στην οθόνη.

Πρόσθετα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και λίγη ειδική κόλλα για επιπλέον σιγουριά.

2. Αλλαγή μόνο σε οθόνη
Τώρα αν είναι καμμένη ή σπασμένη η οθόνη, η δυσκολία ανεβαίνει. Ο βασικός λόγος, είναι ότι σε μερικά μοντέλα είναι πάρα πολύ δύσκολο να βγάλετε το digitizer, χωρίς να σπάσει.

Δηλαδή, αν θέλετε να αλλάξετε μόνο την οθόνη και να κρατήσετε το παλιό digitizer, η επιτυχία δεν είναι δεδομένη. Ειδικά αν το γυαλί, έχει κάποιο μικρό σημαδάκι, το οποίο μπορεί να μην φαίνεται καν, η δυσκολία ανεβαίνει αρκετά.

Για να αλλάξετε την οθόνη, θα πρέπει να εφαρμόσετε την παραπάνω διαδικασία, με την προσθήκη της αφαίρεσης της καλωδιοταινίας που έχει η οθόνη, και η οποία βρίσκεται συνήθως στο πλάι.
3. Αλλαγή σε όλο το μπροστινό πάνελ
αλλαγή σε σπασμένη οθόνη κινητού
Ανταλλακτικό μπροστινό πάνελ για Iphone

Η τελευταία λύση, που είναι και η καλύτερη αν δεν θέλετε να έχει κανένα απολύτως σημάδι το κινητό σας, είναι να αλλάξετε όλο το μπροστινό μέρος. Δηλαδή το πλαστικό περίβλημα, την οθόνη και το digitizer μαζί.

ΤΟ καλό με αυτή την μέθοδο, είναι ότι συνήθως έρχεται όλο κουμπωμένο. Δηλαδή δεν θα χρειαστεί να τοποθετήσετε κόλλα ή να βγάζετε το digitizer. Απλώς τοποθετείτε την μητρική πάνω σε αυτό και συνδέετε τις καλωδιοταινίες και είναι έτοιμο προς χρήση.

Το αρνητικό αυτή της μεθόδου, είναι ότι θα χρειαστεί να αφαιρέσετε την μητρική, από το προηγούμενο μπροστινό μέρος. Η αφαίρεση της μητρική, καλό είναι να γίνεται καλού κακού και για αλλαγή απλώς digitizer, καθώς είναι το πιο ευαίσθητο και ακριβό μέρος στο κινητό, αλλά με αυτή την μέθοδο είναι αναγκαστικό, ενώ πριν απλώς προαιρετικό.

Για να αφαιρέσετε την μητρική, θα πρέπει εκτός από τις καλωδιοταινίες, να βγάλετε και τα πλαινά κουμπιά, τα οποία θα είναι κολλημένα πάνω στο πλαστικό περίβλημα, αλλά και πιθανώς να ξεκουμπώσετε ή να ξεκολλήσετε το μικρόφωνο, το γυροσκόπιο και το κάτω ηχείο.

Επίσης θα πρέπει να αναλογιστείτε ότι έχει και μεγαλύτερο κόστος, αφού συνήθως όλο το μπροστινό πάνελ, κοστίζει 30-100 ευρώ, αναλόγως φυσικά το κινητό.

Βίντεο στο Youtube

Μία πολύ καλή πηγή, για να δείτε πως ακριβώς ανοίγει και αλλάζεται η οθόνη στο κινητό σας, είναι φυσικά το Youtube. Για την πλειοψηφία των κινητών, ειδικά αν πρόκειται για κάποια γνωστό και διαδεδομένο μοντέλο, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα βρείτε τουλάχιστον ένα βίντεο που να δείχνει πως αλλάζει το digitizer.

Για την lcd οθόνη, κάποιες φορές μπορεί να μην βρείτε, αλλά δεν είναι κάτι ιδιαίτερο, αν έχετε δει πως αλλάζει το digitizer.
Ίδια ακριβώς διαδικασία και για τάμπλετ

Αν και αυτό το άρθρο, γράφτηκε κυρίως για τα κινητά, η ίδια ακριβώς διαδικασία ισχύει και για τα tablet.

Και εκεί τα μέρη είναι ίδια, όπως πάνω κάτω ο τρόπος αλλαγής. Απλώς λόγω μεγαλύτερου μεγέθους, συνήθως είναι λίγο ευκολότερη η διαδικασία.
Συνοψίζοντας

Αν κάνατε τον κόπο να διαβάσετε όλο το παραπάνω άρθρο, θα καταλάβατε ότι δεν πρόκειται για ένα οδηγό που να σας δείχνει ακριβώς τι πρέπει να κάνετε για να αλλάξετε την σπασμένη οθόνη κινητού.

Κάτι τέτοιο δυστυχώς είναι αδύνατο, καθώς κινητό από κινητό διαφέρει.

Αυτό που έχει σκοπό να επιτύχει αυτό το άρθρο, είναι να σας κάνει να ερευνήσετε περισσότερο το θέμα, πριν αναγκαστείτε να πετάξετε ένα κινητό με σπασμένη οθόνη, επειδή το κόστος της επισκευής από τεχνικό ξεπερνάει την πραγματική αξία του ίδιου του κινητού.

Η αλλαγή μίας σπασμένης οθόνης, σίγουρα δεν είναι η πιο απλή διαδικασία του κόσμου, αλλά τις περισσότερες φορές δεν είναι και πολύ δύσκολη. Με λίγο προσοχή, διαβάζοντας αυτό ή και ανάλογα άρθρα και βλέποντας μερικά βίντεο στο youtube (με το δικό σας μοντέλο κινητού), μπορείτε να το καταφέρετε, με πολύ μικρότερο κόστος.

Αν είστε εντελώς αρχάριος, σίγουρα η επιτυχία δεν είναι δεδομένη, αλλά αν η εναλλακτική ήταν να το πετάξετε, τότε ξοδεύοντας μόνο 10-15 ευρώ, μπορείτε ίσως να το σώσετε.

Ακόμα και αν δε τα καταφέρετε, θα έχετε προσπαθήσει και θα έχετε μάθει και κάτι στην πορεία.
Μερικά χρήσιμα που θα πρέπει να γνωρίζετε πριν το επιχειρήσετε
Αν αλλάξετε το digitizer μόνοι σας, θα πρέπει να γνωρίζετε, ότι είναι λίγο δύσκολο να πετύχετε αδιαβροχοποίηση, ειδικά αν δεν χρησιμοποιήσετε κόλλα. Βέβαια τα περισσότερα κινητά δεν είναι αδιάβροχα, απλώς τώρα θα πρέπει να δείχνετε λίγο μεγαλύτερη προσοχή με νερό πάνω στην οθόνη.
Αν είναι η πρώτη σας αλλαγή σε digitizer ή lcd οθόνη, θα πρέπει να περιμένετε μικρά σημαδάκια στο εξωτερικό περίβλημα
Αν αγοράσετε νέο digitizer, καλό είναι να αγοράσετε και νέο tempered glass, και να το περάσετε απευθείας πάνω στο νέο digitizer πριν γίνει η αλλαγή, καθώς είναι αρκετά πιο εύκολο.
Δεν είναι όλα τα κινητά ίδια. Σε μερικά η διαδικασία, μπορεί να διαφέρει αρκετά, από τα παραπάνω. Ειδικά αν πρόκειται για πολύ hi-end κινητό ή κινητό που προσφέρει κάτι διαφορετικό (πχ πλήρως αδιάβροχο), το πιθανότερο είναι ο βαθμός δυσκολίας να ανεβαίνει αρκετά.
Αν είναι η πρώτη σας φορά, βρείτε ένα άχρηστο καμένο κινητό και κάντε δοκιμές πάνω σε αυτό για να εξοικειωθείτε.
Τα κινητά τα οποία έχουν αποσπώμενη μπαταρία, είναι συνήθως λίγο πιο εύκολα στην επισκευή, από ότι όσα είναι τελείως κλειστά.
Ότι ανταλλακτικά βρείτε στο ebay, δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι 100% εφάμιλλα με τα αυθεντικά. Τις περισσότερες φορές δεν θα καταλάβετε κάποια διαφορά, αλλά κάποιες φορές, ειδικά η οθόνη μπορεί να έχει μικρές διαφορές στην ποιότητα.
Προσέξτε τις βίδες! Είναι αρκετά μικρές και αν τις χάσετε, μόνο από Κίνα μπορείτε να τις πετύχετε ξανά. Χρησιμοποιείτε μαγνητικά πιατάκια για σιγουριά. Επίσης σε μερικά smarthphone, δεν έχουν όλες το ίδιο μήκος. Γιαυτό καλό είναι να κάνετε ένα πρόχειρο σχεδιάγραμμα σε ένα χαρτί με το σχήμα του κινητού και να τις τοποθετείτε πάνω στο σχεδιάγραμμα, στο σημείο που αντιστοιχεί στο μέρους του κινητού από ότου τις βγάλατε.
Βοήθεια και συμβουλές

Αν χρειαστείτε οποιαδήποτε βοήθεια για να βρείτε το σωστό ανταλλακτικό για τη σπασμένη οθόνη του κινητού ή του tablet σας, μην διστάσετε να ρωτήσετε στα σχόλια.

Επίσης αν έχετε κάποιους δισταγμούς ως προς την δυσκολία της αλλαγής της οθόνης στο δικό σας κινητό, μπορείτε να αναφέρετε το ακριβές μοντέλο και θα σας πούμε, αν μπορεί να γίνει η αλλαγή από κάποιον εντελώς αρχάριο, καθώς όπως είπαμε αρκετές φορές ήδη, κινητό από κινητό διαφέρει και σε κάποια η διαδικασία είναι σχετικά δύσκολη.


Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Δείτε πως μπορείτε να κατασκευάσετε υπέροχες τσιμεντένιες πλάκες (Φώτο)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Τα Θεοφάνεια του 2018 στη Μεσοποταμία (Φώτο - Βίντεο)