ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Τι είναι το Καστοριανό έθιμο «Χάσκαρι» που αναβιώνει τις Απόκριες και τι σημασία έχει

Τι είναι το Καστοριανό έθιμο «Χάσκαρι» που αναβιώνει τις Απόκριες και τι σημασία έχειΤις ημέρες των Αποκριών στην Καστοριά, που δεν υπάρχουν καρναβαλιστικές δραστηριότητες (είναι τα Ραγκουτσάρια τον
Ιανουάριο) υπάρχει το έθιμο της Μπουμπούνας και παράλληλα διατηρείται και το έθιμο του ‘Χάσκαρι’, που γίνεται με άσπρα βρασμένα αυγά.

Τι είναι το Χάσκαρι;

Στην άκρη ενός ξύλου δένουν μια κλωστή και στην άκρη της κλωστής ένα βρασμένο αυγό. Ο γεροντότερος της οικογένειας περιφέρει το αυγό καθώς αιωρείται στην άκρη της κλωστής στα στόματα των υπολοίπων μελών, οι οποίοι προσπαθούν για τρεις φορές να το «χάψουν». Η προσπάθεια να το αρπάξουν όλοι με το στόμα δημιουργεί εύθυμη ατμόσφαιρα, ενώ η επιτυχία συνοδεύεται με ενθουσιασμό και ευχές για καλή σοδειά όλη την χρονιά.

Τι συμβολίζει

Σύμφωνα με αρκετούς λαογράφους, ο συμβολισμός του εθίμου Χάσκαρι, έχει να κάνει με το ότι η Κυριακή της Αποκρίας (πριν την Καθαρά Δευτέρα) είναι η τελευταία μέρα που κάποιος μπορεί να καταναλώσει ακόμα γαλακτοκομικά και αυγά (σημειώνεται οτι η κρεατοφαγία έχει σταματήσει από την προηγούμενη Κυριακή). Έτσι μετά από αυτή την Κυριακή αρχίζει η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Το έθιμο λοιπόν αυτό, θέλει να θυμίσει ότι κλείνουν τα στόματα το βράδυ της Κυριακής με αυγό, για να ανοίξουν πάλι με αυγό, το κόκκινο αυγό το βράδυ της Ανάστασης!

 sentra.com.gr 

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων

Πρόστιμα με βάση εισοδηματικά κριτήρια στον νέο ΚΟΚ