Ρίξτε Αυτά τα 8 Συστατικά στη Θέση Φύτευσης Και θα Μεγαλώσετε τις Πιο Γευστικές Ντομάτες

Για να έχετε τις καλύτερες ντομάτες σε γεύση και σε μέγεθος και για να εξασφαλίσετε μεγάλη
παραγωγή θα πρέπει πριν φυτέψετε να ρίξετε κάποια από τα παρακάτω συστατικά στην τρύπα που θα ανοίξετε στη θέση φύτευσης.
Οι σπιτικές ντομάτες που μεγαλώνετε μόνοι σας στον κήπο είναι τόσο νόστιμες, κι όταν τις κόβετε φρέσκες και τις τρώτε, η υπέροχη γεύση τους είναι απλά ασύγκριτη. Χωρίς συζήτηση, είναι ποιοτικά αρκετά καλύτερες από αυτές που αγοράζετε από το κατάστημα. Η χυμώδης σάρκα τους ή όξινη γεύση τους και η πιπεράτη σπιρτάδα που βγάζουν στο στόμα, κάνουν τις ντομάτες ένα από τα πρώτα λαχανικά που σκέφτεται κάποιος να φυτέψει στον κήπο του, μόλις αρχίζει η καλλιεργητική περίοδος.
Ας δούμε στην λίστα που ακολουθεί ένα ένα τα συστατικά που μπορούμε να ρίξουμε στη θέση φύτευσης, ώστε να παραγάγουμε περισσότερες και πιο γευστικές ντομάτες.
1. Μαγειρική σόδα
Η εφαρμογή της είναι αποτελεσματική, ειδικά όταν φυτέψετε τις ντομάτες σε γλάστρες ή σε παρτέρια, και τις κάνει πιο γλυκές. Απλά, τινάξτε μια μικρή ποσότητα μαγειρικής σόδας γύρω από τη βάση των φυτών τομάτας σας. Η μαγειρική σόδα θα απορροφηθεί από το έδαφος και θα μειώσει το επίπεδο οξύτητας σε αυτό (pH), κάτι που θα κάνει τις ντομάτες σας να αποκτήσουν μια πιο γλυκιά γεύση.
2. Κεφάλια από ψάρια
Εδώ και πολλά χρόνια ο κόσμος χρησιμοποιεί τα κεφάλια των ψαριών όταν τα καθαρίζει, ως φυσικό λίπασμα στον κήπο. Η χρήση τους κατά τη φύτευση της ντομάτας είναι αρκετά δημοφιλής σε μερικές περιοχές και είναι αποτελεσματική. Με την αποσύνθεσή τους από τους μικροοργανισμούς του εδάφους απελευθερώνουν άζωτο, κάλιο και πολλά ακόμη απαραίτητα ιχνοστοιχεία για τα φυτά, όπως ασβέστιο και φώσφορο. Το μόνο πρόβλημα με αυτή την μέθοδο είναι ότι τα κατοικίδιά σας ή άλλα τρωκτικά μπορεί να τα ξεθάψουν. Για να αποφύγετε κάτι τέτοιο, θάψτε βαθιά τα κεφάλια, τουλάχιστον 30 εκατοστά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ολόκληρα τα κεφάλια στη θέση φύτευσης ή αλεσμένα και αναμεμειγμένα με 2 φλιτζάνια νερό και ένα φλιτζάνι γάλα για θρεπτικό λίπασμα.
3. Ασπιρίνη
Ρίξτε 2-3 δισκία ασπιρίνης στην θέση φύτευσης, ολόκληρα ή σε σκόνη. Η ασπιρίνη θα βοηθήσει στην αντοχή του φυτού κατά σοβαρών ασθενειών όπως σήψεις και θα αυξήσει την απόδοσή τους. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι το σαλικυλικό οξύ (1), η δραστική ένωση στην ασπιρίνη, είναι ο λόγος για τον οποίο λειτουργεί αυτό το τρικ. Εναλλακτικά, μπορείτε επίσης να ψεκάσετε τα φυτά με διάλυμα που περιέχει ασπιρίνη.
4. Το κέλυφος των αυγών
Το κέλυφος των αυγών εμπλουτίζει το χώμα του εδάφους με ασβέστιο. Όπως συμβαίνει και στους υπόλοιπους οργανισμούς, έτσι και για τα φυτά το ασβέστιο αποτελεί ένα από τα κύρια συστατικά που χρειάζονται για την ανάπτυξή τους (2). Η εφαρμογή του βοηθά επίσης στην αποτροπή της εμφάνισης ξηρής σήψης στον ομφαλό του καρπού της ντομάτας ή αλλιώς τάπωμα, που οφείλετε στην έλλειψη ασβεστίου. Είτε επιλέξετε να φυτέψετε ντομάτες σε παρτέρια, είτε στην ύπαιθρο, είτε σε γλάστρες φροντίστε να ρίξετε μερικά κελύφη αυγών στη θέση τους πριν τη φύτευση.
5. Άλατα θειικού μαγνησίου (άλατα epsom)
Συχνά οι ντομάτες παρουσιάζουν έλλειψη μαγνησίου. Έτσι είναι μια καλή ιδέα να ρίξετε 1 ή 2 κουταλιές της σούπας άλατα θειικού μαγνησίου κατά την μεταφύτευση από το σπορείο στην τελική θέση φύτευσης (τόσο στη γλάστρα, όσο και στα παρτέρια του κήπου). Καλύψτε τα άλατα με ένα λεπτό στρώμα χώματος, αυτό το κάνουμε για να βεβαιωθούμε ότι οι ρίζες δεν θα έχουν άμεση επαφή με τα άλατα, μιας και αυτά εμποδίζουν την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από αυτές.
6. Βιολογικό λίπασμα από φύκια θαλάσσης
Αυτό το βιολογικό εδαφοβελτιωτικό από φύκια του είδους Ascophyllum nodossum είναι πλούσια πηγή χηλικών ορυκτών στοιχείων, φυτικών ορμονών και ιχνοστοιχείων. Παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ένα φυτό και η εφαρμογή του δίνει στις ντομάτες την απαραίτητη ώθηση που χρειάζονται για να αναπτυχθούν. Το λίπασμα αυτό αποδεσμεύει βραδέως τα θρεπτικά συστατικά σε βάθος χρόνου και αποτρέπει το αιφνίδιο σοκ που προκαλούν στο φυτό άλλα λιπάσματα. Ένα φλιτζάνι από αυτό το λίπασμα στην τελική θέση φύτευσης είναι αρκετό για τη βοήθεια που χρειάζεται το νεαρό φυτό.
7. Οστεάλευρα
Όπως είδαμε λίγο πριν με τα φύκια, παρομοίως τα οστεάλευρα μπορούν να εφαρμοστούν στην τελική θέση φύτευσης για να ωφελήσουν την ανάπτυξη του φυτού. Μια χούφτα είναι αρκετή για να βοηθήσει το φυτό στην άνθηση και στην καρπόδεση της ντομάτας, δεδομένου ότι παρέχει στο φυτό από την αρχή την κατάλληλη ποσότητα φωσφόρου και ασβεστίου, τα οποία είναι δύο από τα πιο απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την φυσιολογική ανάπτυξη της ντομάτας.
8. Αλεσμένος καφές
Προσθέστε ποσότητα από κατακάθια του καφέ καλά κομποστοποιημένα στην τελική θέση φύτευσης, όταν μεταφυτεύσετε τα νεαρά φυτά της ντομάτας, για να βελτιώσετε τη δομή του εδάφους και να παρέχετε στα φυτά μια πηγή θρεπτικών συστατικών βραδείας αποδέσμευσης. Είναι μια άριστη πηγή λίπανσης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και σαν εδαφοκάλυψη στη βάση των φυτών.
 olasimera
Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων

Πρόστιμα με βάση εισοδηματικά κριτήρια στον νέο ΚΟΚ