Με τιμές υπουργού κηδεύτηκε ο Κυριάκος Αμοιρίδης

Κηδεία του εκλιπόντος  Έλληνα Πρέσβη στη Βραζιλία, Κυριάκου Αμοιρίδη, στο Κοιμητήριο Αναστάσεως του Κυρίουστη Θεσσαλονίκη. Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017Πλήθος κόσμου από την διπλωματία, την πολιτική, την τοπική αυτοδιοίκηση, των ενόπλων δυνάμεων αλλά και απλοί
άνθρωποι που κατέφθασαν από την ιδιαίτερη πατρίδα του την Βέροια, αποχαιρέτισαν σήμερα στην Θεσσαλονίκη, τον πρέσβη της Ελλάδας στην Βραζιλία Κυριάκο Αμοιρίδη, ο οποίος δολοφονήθηκε στο Ριο Ντε Τζανέιρο.

Ο εκλιπών κηδεύτηκε δημοσία δαπάνη με τιμές εν ενεργεία υπουργού και η σορός του ενταφιάστηκε σε ατμόσφαιρα οδύνης στα κοιμητήρια της Αναπαύσεως του Κυρίου.

Τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελος, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης.

Παρέστησαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης που εκπροσώπησε και τον Νίκο Κοτζιά, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, εν ενεργεία και επί τιμή πρέσβεις, ανώτεροι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας κ.α.

Ανάμεσα στα δεκάδες στεφάνια που είχαν σταλεί ήταν και αυτά των υπουργών, Εξωτερικών Νικου Κοτζιά, Άμυνας Πάνου Καμένου, Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Δ. Βίτσα, της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων ενώ τιμές απέδωσε στρατιωτικό άγημα του Γ΄ Σώματος Στρατού.

Αποχαιρετώντας εκ μέρους της Πολιτείας αλλά και του υπουργείου Εξωτερικών τον Κυριάκο Αμοιρίδη, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, χαρακτήρισε τον εκλιπόντα πρέσβη «άξιο στέλεχος της διπλωματικής υπηρεσίας» που διακρίθηκε για τον επαγγελματισμό, την συνέπεια και την υπευθυνότητα.

Από την πλευρά του διπλωματικού σώματος το ύστατο χαίρε απηύθυνε η Ελένη Λιανίδου η οποία μεταξύ άλλων είπε ότι κατά την τριαντάχρονη διπλωματική διαδρομή του ο Κυριάκος Αμοιρίδης διάγραψε μια άμεμπτη σταδιοδρομία, χαρακτήρισε πλήγμα την απώλειά του και ζήτησε την πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών της δολοφονίας του».

"Φτωχότερη η οικογένεια του υπουργείου Εξωτερικών" δήλωσε στην κηδεία του Κυριάκου Αμοιρίδη ο ΥΦΥΠΕΞ Γιάννης Αμανατίδης 

Τη βαθιά θλίψη του και τα θερμά συλλυπητήρια του Υπουργείου Εξωτερικών και σύσσωμης της ελληνικής διπλωματίας μετέφερε στους οικείους του εκλιπόντος πρέσβη στη Βραζιλία, Κυριάκου Αμοιρίδη, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης.

Εκπροσωπώντας την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ στην νεκρώσιμη ακολουθία, ο κ. Αμανατίδης αναφέρθηκε στον επικήδειο λόγο "στην αξιόλογη υπηρεσιακή σταδιοδρομία [του εκλιπόντος, που] αντανακλά μέρος μόνο των υπηρεσιακών του αρετών και των προσωπικών του χαρισμάτων".

"Προσωπικά, είχα την ευκαιρία να εκτιμήσω ο ίδιος την αίσθηση καθήκοντος, τις οργανωτικές ικανότητες και τον άρτιο χαρακτήρα του εκλιπόντος, στο πλαίσιο της αρμονικής συνεργασίας μας, κατά τη διοργάνωση της "Διεθνούς Διάσκεψης για το Θρησκευτικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή", τον Οκτώβριο του 2015" είπε ο κ Αμανατίδης και πρόσθεσε: "Η συμβολή του, ως Γενικού Συντονιστή, υπήρξε καίρια για την ουσιαστική επιτυχία της Διάσκεψης και τη διεθνή προβολή της χώρας μας. Για όλους εμάς, ο Κυριάκος Αμοιρίδης συγκαταλέγεται στους πρωτεργάτες της ανάδειξης της Ελλάδας ως κέντρο διαθρησκειακού και διαπολιτισμικού διαλόγου". 

Υπενθυμίζεται ότι η κηδεία τελέστηκε σήμερα, Κυριακή 15 Ιανουαρίου, στο Κοιμητήριο Αναστάσεως του Κυρίου, στη Θεσσαλονίκη, δημοσία δαπάνη και με τιμές εν ενεργεία υπουργού.

Σταύρος Τζίμας

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Κείμενο – Παρέμβαση του Στρατηγού Φράγκου :Η Ελλάδα ως Στρατηγικός Εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Τα Θεοφάνεια του 2018 στη Μεσοποταμία (Φώτο - Βίντεο)

Ο Στάθης Στιβακτάκης έχει μπλεξίματα με τον νόμο – Κατηγορείται για επίθεση (Φώτο)