Ποια είναι η διατροφή που θεραπεύει την κατάθλιψη;

Ποια είναι η διατροφή που θεραπεύει την κατάθλιψη;Πόσο επηρεάζει η διατροφή μας την διάθεση μας; Είμαστε αλλά και δείχνουμε, σωματικά και ψυχικά ότι τρώμε; Υπάρχουν κάποιες
ουσίες που όταν λαμβάνονται μέσω τροφών φαίνεται να προκαλούν ευεξία αλλά ακόμα και θλίψη. Ποιες είναι αυτές και τι προκαλούν στον οργανισμό;

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες , όπως είναι το ψωμί, και οι διάφοροι σπόροι, περιέχουν το αμινοξύ τρυπτοφάνη, το οποίο μέσα από μια σειρά αντιδράσεων παράγει σεροτονίνη. Η σεροτονίνη είναι η χημική ουσία που ηρεμεί το σώμα.

Συνεπώς, εάν θέλετε να χαλαρώσετε μπορείτε να φάτε τροφές που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες.

Αντιθέτως αν χρειάζεστε ενέργεια, προτιμήστε τις πρωτεΐνες, οι οποίες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε τυροσίνη. Η τυροσίνη προκαλεί την παραγωγή νορεπινεφρίνης και ντοπαμίνης, χημικές ουσίες που χαρίζουν ενέργεια και κρατούν τον οργανισμό σε εγρήγορση.

Τροφές για κατάθλιψη

Υπάρχουν κάποιες τροφές που μπορούν να σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα τις ημέρες που αισθάνεστε «πεσμένοι». Οι υδατάνθρακες μπορούν να ανακουφίσουν την εριστικότητα και τα συμπτώματα της ήπιας κατάθλιψης μέσω της αύξησης των επιπέδων σεροτονίνης. Με τον ίδιο τρόπο λειτουργούν άλλωστε και τα περισσότερα αντικαταθλιπτικά.

Αν νιώθετε θλίψη εντάξτε στη διατροφή σας τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα τα οποία περιέχονται στα λιπαρά ψάρια, τον τόνο, τον σολομό και τον λιναρόσπορο.

Έρευνες συνδέουν την ιαπωνική δίαιτα με τα χαμηλά επίπεδα κατάθλιψης που σημειώνονται στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Η συγκεκριμένη δίαιτα περιλαμβάνει 15πλάσια ποσότητα ω 3-λιπαρών οξέων σε σχέση με τη διατροφή της δυτικής Ευρώπης.

Μολονότι είναι καλό να διατηρείτε χαμηλά τα επίπεδα λίπους στη διατροφή σας, δεν είναι σωστό να τα αποφεύγετε εντελώς.

Δίαιτες με μικρότερη από 25% περιεκτικότητα σε λίπος μπορεί να αποβούν βλαβερές σε ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη, γιατί μειώνουν την παραγωγή σεροτονίνης.

Ωστόσο, όσοι πάσχουν από κλινική κατάθλιψη πρέπει να καταφύγουν σε γιατρό αντί να προσπαθήσουν να καταπολεμήσουν τα συμπτώματα αποκλειστικά με τη διατροφή.

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Πουταχίδου Όλγα Υποψήφια Περιφερειακοί Σύμβουλος της ΠΕ Κοζάνης με τον Γιώργο Κασαπίδη